PROVERITE ZAŠTITU VAŠEG KOMPJUTERA! U toku ogroman SAJBER NAPAD koji bi mogao da vas MNOGO KOŠTA

Haker
Pixabay.com

Veliki sajber napad virusom za koji se veruje da je razvijen u američkoj Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji (NSA) pogodio je organizacije širom sveta.

 

Kompjuteri na hiljadama lokacija zaključani su programom koji zahteva 300 dolara u bitkoinima da bi kompjuter bio otključan. BBC navodi da su u aprilu hakeri poznati kao “Šedou brokers” tvrdili da su taj virus ukrali i pustili ga onlajn.

Majkrosoft je napravio peč protiv njega u martu, ali mnogi sistemi izgleda da nisu apdejtovani od tada. Mediji prenose da je reč o virusu “VonaKriptor” ili “WannaCry”.

Postoje izveštaji o napadima u 99 zemalja, među kojima su SAD, Velika Britanija, Kina, Rusija, Španija, Italija i Tajvan. Iz firme “Avast” koja se bavi bezbednošću na internetu navode je bilo 75.000 slučajeva otkupnine.

– Ovo je velika stvar – rekao je Jakub Kroustek iz Avasta.

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da nisu samo britanske bolnice bile meta hakerskog napada, već da je reč o međunarodnom sajber napadu koji je ugrozio više zemalja i organizacija.

Španska telekomunikaciona kompanija Telefonika i još nekoliko domaćih kompanija našlo se danas na udaru sajber napada, saopštila je vlada u Madridu. Špansko ministarstvo energetike je potvrdilo “više sajber napada usmerenih na španske kompanije”, dodajući da su napadači koristili malver koji blokira pristup datotekama sve dok se ne plati “otkup”.

Slični hakerski napadi prijavlji su i u Rumuniji, dok su lokalne vlasti u Švedskoj saopštile da je i njihovih 70 kompanija “zaražene” virusom nakon što su danas pretrpele sajber napad, pri čemu se kompjuteri sami gase i restartuju s porukom da su fajlovi šifrovani i da se traži uplata novca kako bi se omogućio pristup.

Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da su se i njihovi kompjuteri našli na meti hakerskog napada, ali da su na vreme primenjene zaštitne mere pa je virus blokirao tek manje od jedan odsto kompjutera Ministarstva.loading...