RAČUNAR VAM JE SPORIJI OD PUŽA? Otkrivamo SEDAM TRIKOVA pomoću kojih ćete ga UBRZATI

Računar s Windowsom je spor? Evo kako ga možete ubrzati!

Kompjuter
Freedigitalphotos.net/David Castillo Dominici

Više je mogućih razloga zašto se vaš računar vuče poput puža. Pogledajte nekoliko besplatnih i jednostavnih saveta kako možete da pokušate da ga ubrzate.

Počistite smeće i programe koje ne koristite

Pokrenite aplikacije poput CCleanera kako biste izbrisali suvišne datoteke u operativnom sistemu ili aplikacijama trećih strana poput web pregledača. Ne samo što usporavaju vaš računar, već i bespotrebno zauzimaju memoriju.

Počistite s desktopa sve što ne koristite kako biste rasteretili operativni sistem i hardver pri pokretanju i korištenju računara.

Uklonite programe koje niste koristili uopšte ili duže vreme. Moguće je da su neki od njih aktivni u pozadini i tako opterećuju vaš računar. Isto važi za stare fotografije, video zapise, dokumente i slično. Arhivirajte ih na eksterni hard disk i izbrišite s računara.

Defragmentujte hard disk

Defragmentacija hard diska je postupak u sklopu kog preslažete prazan prostor u memoriji kako bi ga računar lakše prepoznao i brže im pristupio kad mu zatrebaju. Operativni sistem Windows ima ugrađen alat za defragmentaciju, ali postoji i niz drugih alata kojima se možete poslužiti.

Počistite računar od virusa i zlonamernog softvera

Virusi i drugi zlonamerni softver mogu značajno da uspore rad vašeg računara tako što koriste njegove resurse u svrhe s kojima ne želite da imate nikakve veze. Nabavite antivirus i anti-malware programe, pa ih redovno koristite da pronađete i uklonite nepoželjni softver.

Popravite sistemske greške u Windowsu

Instalacija i deinstalacija softvera, nadogradnje za Windows, ponovno pokretanje računara nakon nadogradnje, naglo prisilno gašenje računara… Sve to može dovesti do grešaka u sistemskim datotekama za Windows, koje mogu da zaključaju pojedine programe, obustave instalacije i nadogradnje i zadaju vam glavobolje na niz drugih načina.

Počistite, zamenite ili nadogradite svoj hardver

Obračun sa softverom nije rešio problem? Vreme je da vidite šta možete uraditi s hardverom. Moguće je, recimo, da nemate dovoljno jak procesor ili dovoljno RAM memorije kako biste pokrenuli novije igre i drugi zahtevniji softver. To možete rešiti kupovinom novih komponenti kojima ćete zaminiti stare.

Moguće je i da se u računaru nataložila prašina i druga prljavština. Zato je dobro povremeno otvoriti računar i usisati ga. Ovo ne preporučujemo i za laptopove, osim ako niste sto posto sigurni što radite. Bolje je čišćenje prepustiti stručnjacima.

Ponovo instalirajte Windows

Ako ništa drugo ne pomaže, preostaje vam ponovna instalacija operativnog sistema. Tako ćete pobrisati sav softver i sve datoteke, ukloniti kompletan operativni sistem i krenuti iz početka. Nikako se u to ne upuštajte a da prethodno ne napravite sigurnosne kopije (backup) svih važnih datoteka, od fotografija i poslovnih dokumenata pa dalje.