RADIĆE U INTERESU NARODA: Virtuelni političar Sem se kandiduje ZA PREMIJERA NOVOG ZELANDA

virtuelni političar
Facebook/politiciansam

Političari bi uskoro mogli da dobiju novog protivnika - virtuelnog robota Sama koji komunicira preko Facebook Messenger-a.

 

Tvorac veštačke inteligencije po imenu Sam, Nik Geritsen, izjavio je da će se virtuleni političar Sam kandidovati za premijera Novog Zelanda, prenosi Daily Mail.

 
Sam trenutno obavlja komunikaciju putem Facebook Messenger-a, a interakcija s ljudima mu pomaže da uči, kao i anketa na njegovoj veb stranici na kojoj je napisao da ga, s obzirom na to da je virtuelni robot, ne ograničavaju ni mesto ni vreme.

To znači da možete da mu postavite bilo koje pitanje bilo kad i bilo gde.

Robot tvrdi da će, pre donošenja odluke, u obzir uzeti svačije mišljenje i stavove, i da nikada neće namerno reći laž ili iskriviti istinitost informacije.

Postoji raskorak u onome što želi Novi Zeland, što obećavaju političari i što njihova politika može da uradi. Ja ću premostiti taj jaz – poručio je robot Sam.

Virtualni političar još uči, i njegovi odgovori su ograničeni. Ali, Geritsen se nada da će do 2020. godine, u vreme izbora, Sam biti dovoljno napredan da se kandiduje.

Pojavljivanje prvog robota političara podseća na radnju jedne epizode britanske serije “Crno ogledalo” koja se bavi uticajem razvoja tehnologije na ljude. U njoj virtuelni medved Valdo ismeva političare, a onda se i sam kandiduje za jednu političku poziciju.