RECITE ZBOGOM PRIVATNOSTI: Bezbednosne službe preko BEŽIČNOG RUTERA prate sve vaše aktivnosti!

ruter
pixabay

Na internetu je vrlo teško sačuvati privatnost, a lukavim hakerima se u praćenju korisnika, sve više pridružuju i poznate bezbednosne agencije.

 

Osim hakera i CIA razvija alate koji omogućavaju da preko rutera prate određene mete i stranice po kojima korisnici surfuju, navodi Vikiliks u novom izveštaju.

Ruteri u našim domovima i kancelarijama atraktivna su meta za hakere, a čini se i za američku agenciju CIA. Najnoviji izvještaj koji je objavio Vikiliks navodi da je CIA godinama razvijala alate koji su im omogućavali upadanje u rutere građana i praćenje aktivnosti. 

Jedan od tih alata bio je program Cherry Blossom, koji je koristio softver rutera kako bi ga pretvorio u alat za nadzor. Preko njega su agenti mogli pratiti internet saobraćaj, lozinke ili čak preusmeriti svoju metu na određenu stranicu. 

Isto tako se navodi da su do 2012. razvili alate za 25 različitih uređaja 10 velikih proizvođača, poput Asusa, Belkina, D-Linka, Linksysa i Netgeara. Kako je dokument pratio stanje do 2012., nije poznato što su razvili u prethodnih pet godina, kao i koliko je bila raširena njegova primena, prenosi Verge.