Dosadile su vam notifikacije za sve i svašta, reklame koje vam "iskaču" i strah od toga da će vam neko čačkati profil? Evo rešenja!

 

Korisnici Facebooka često automatska podešavanja uzimaju zdravo za gotovo, i ne bave se preterano detaljima u odeljku Settings. Evo nekoliko podešavanja koja bi trebalo da proverite, i zatim podesite po svojim željama, ako već niste.

Privatnost

Ako niste sigurni kakav je status vaše privatnosti na Facebooku, idite u Settings>Privacy. Odaberite ko može da vidi vaše postove, slike i ostalo. U najvećem broju slučajeva, ovo ćete podesiti na “Friends”, ali nije loše da razmislite i o opciji “Close Friends” ili podelite prijatelje u grupe, naročito ako postoje stvari za koje ne želite da ih vide, recimo, kolege sa posla.

Reklame

Facebook koristi mrežu vaših prijatelja kako bi vam servirao reklame za proizvode koji se njima dopadaju. Naravno, u “pravom životu” uopšte ne znači da će nešto što se sviđa vašim prijateljima biti i vama zanimljivo. Zato sprečite Facebook da na ovaj način bira reklame za vas, tako što ćete otići na Settings>Ads, i oba Edit dugmeta podesite na “No one”. Na taj način, Facebook neće “uzimati” interesovanja vaših prijatelja i pokušavati da ih servira i vama u obliku reklame.

Video

Automatsko puštanje video klipova je jedna od Facebook funkcija, ali mnoge korisnike nervira. Ugasićete ga ako odete na Settings>Videos, a zatim Auto Play opciju promenite na Off. Takođe, možete da podesite univerzalni kvalitet na SD, ukoliko ne želite da vam nasumični video klipovi troše previše interneta.

Istorija pretrage

Facebook beleži svaku vašu pretragu, navodno da bi vam naredne učinio lakšim i preciznijim, i ovo su podaci koje vidite samo vi. Dok se neko, možda, ne dočepa vašeg naloga, kada će imati uvid u sve što ste pretraživali. Da se to ne bi desilo, idite na Settings>Privacy>Use Activity Log. Kliknite “More”, a onda “Clear Searches” i vaša istorija pretrage će nestati.

Upozorenje prilikom logovanja

Šta ako ste preduzeli sve mere bezbednosti, a neko vam je ipak hakovao nalog? Važno je da podesite da budete obavešteni ukoliko neko neovlašćeno pokušava da se uloguje kao vi putem bilo kog pregledača ili uređaja (Settings>Login Alerts). Da, možda je to dosadno ukoliko i sami pristupate sa više uređaja, ali kada je u pitanju bezbednost, vredi.

Prijatelji kojima verujete

Facebook vam nudi opciju da tri do pet prijatelja proglasite “verodostojnim” (Trusted Contacts), i oni će biti od vitalnog značaja ukoliko se dogodi neki problem sa nalogom. Pronađite Security>Trusted Contacts. Bilo da je to hakovanje, gubitak uređaja ili slično, vaši “prijatelji kojima verujete” imaće mogućnost da na email dobiju jedinstveni bezbednosni kod za logovanje, putem kojeg ćete vi moći da vratite svoj nalog.

Pratioci

Ako imate mnoštvo pratilaca, znajte da i njihov pristup svom profilu kontrolišete baš vi. Idite na Settings>Followers, i odaberite varijantu koja vam najviše odgovara.

Follower Comments podesiće ko može da komentariše vaše javne postove, a Follower Notifications regulisaće čije postove, lajkove ili šerove dobijate kao obaveštenje.

Ako ste podesili da svi mogu da vas prate (Everybody), znajte da ljudi čije ste zahteve za prijateljstvo odbili, sakrili ili obrisali automatski postaju vaši pratioci. Ako ne želite to, možete ih blokirati.