Personalni računar sa operativnim sistemom "Windows" vremenom gomila suvišne podatke, a među njima je i popriličan broj duplikata.

 

Za početak, neophodan je alat pomoću kojeg ćete ukloniti duplikate. Na raspolaganju ih imate više, a jedan od njih je CCleaner. Preuzmite ga sa zvanične stranice i instalirajte na računar.

Po završetku instalacije kliknite na kućicu Run CCleaner. Sa leve strane ćete videti više kategorija (Cleaner, Registry, Tools, Options i Upgrade). Kliknite na Tools i zatim odaberite “Duplicate finder”.

U glavnom delu panela videćete razne kućice koje možete označiti ili odznačiti kako biste prilagodili pretragu i čišćenje svojim potrebama i željama.

Duplikate možete tražiti po imenu, datumu, veličini i sadržaju. Imajte pritom na umu da CCleaner ne proverava sadržaj datoteka.

Ako imate dve datoteke u različitim mapama istog naziva i različitih podataka (recimo, fotografiju ili dokument u Wordu), jednu od njih će obrisati bez obzira što nije zaista reč o duplikatu. Stoga je bolje koristiti veličinu (Size) kao kriterijum za pretragu nego naziv (Name).

Ukoliko sumnjate daimate dve datoteke istog naziva i veličine, ali različitog sadržaja, označite i kućicu “Content”. Svakako označite “System files” i “Hidden files” kako ne biste slučajno obrisali datoteke važne za normalno funkcionisanje vašeg računara.loading...