Revolucionarni izum na kineskim ulicama: Tramvaj bez šina i strujnih vodova prevozi stanovnike metropola (VIDEO)

U Kini se koriste tramvaji koji se ne kreću po šinama i koji nemaju električne vodove, već se kreću po asfaltnoj površini na kojoj je iscrtana putanja kretanja.

Foto: screenshot/youtube.com

Reč je o vrsti vozila koja su kombinacija tramvaja i autobusa. Izgledaju poput tramvaja, ali se kreću na točkovima s gumom. Međutim, njihovo kretanje je mnogo lakše nego kretanje autobusa zahvaljujući tehnologiji za njihovu stabilizaciju.

Tramvaji su nazvani Autonomni brzi prevoz (ART) i koriste se u tri kineska grada. Reč je o samovozećim, autonomnim vozilima u kojima se koristi tehnologija koja se koristi za autonomne automobile. Umesto električnih vodova imaju baterije koje se pune prilikom stajanja na svakoj stanici.

Ova vozila su 10 puta jeftinija od konvencionalnih tramvaja. Moguće ih je početi koristiti nekoliko sedmica nakon nabavke, za razliku od onih konvencionalnih koje je moguće koristiti sedmicama, pa i mesecima nakon nabavke. Osim toga, nema velikih troškova za održavanje tramvajskih šina.

Sve je više država koje planiraju nabaviti ove tramvaje koji su posebno značajni za revitalizaciju predgrađa. Među tim državama su Malezija, Izrael i Australija. Očekuje se da će se njima još bolje povezati centralni sa perifernijim dijelovima gradova te da će biti još ekološki prihvatljivija i delotvornija zamena za automobile, obrazložili su na Svetskom ekonomskom forumu (WEF).