SEĆATE LI SE DIGITALNOG LJUBIMCA? Tamagotchi se vratio sa novim zanimljivim opcijama

Tamagotchi groznica tresla je krajem devedesetih tadašnje naraštaje, te, kako tvrde mnogi, donekle definisala čitave generacije, i njihov odnos prema tehnologiji.

tamagotchi
pixabay.com

Virtuelni ljubimac, koji je vrhunac popularnosti doživeo pre 25 godina, vraća se osvežen i sa novim imenom: Tamagotchi On – Wonder Garden.

Igračka je funkcionisala tako što je korisnik reagovao na obaveštenja, te hranio, šetao i brinuo o svojoj digitalnoj bebi, zauvek zarobljenoj u plastičnu školjku. Tako bi obaveštenja, koja u stvari ne znače ništa, korisnika proganjala od jutra do mraka, prenoseći poruke koje su zapravo sadržane u jednoj: “Pritisni dugme, pritisni to dugme ili će Tamagotchi umreti.”

I upravo je to sve ono što je pogrešno i danas, u eri pametnih telefona – Tamagotchi je učinio da čitave generacije postanu robovi besmislenih pištanja, koja su tu da obaveste o trivijalnim akcijama koje je neophodno preduzeti kako to digitalno biće ne bi okončalo svoj ionako kratki život. I tako je Tamagotchi postao prvi ekran u nizu onih koji će pištati u budućnosti, iz potpuno drugačijih razloga, ali sa istom porukom: “Pritisni dugme, pritisni to dugme ili…”

Danas su svi uređaji Tamagotchi, sa boljim ekranima i sa više od tri dugmeta, ali sa istom tehnikom čiji je cilj da kod korisnika izazove osećaj krivice ukoliko ne obavi neki zadatak. Tako se sada ne radi samo o digitalnom ljubimcu, već i o porodici, prijateljima, poslovnim obavezama, koji kao Tamagotchi nekad, stoje iza ekrana i čekaju da se pritisne to dugme, piše PC Press.loading...