Sećate se Tamagočija? Vaš davno napušteni “ljubimac” danas slavi 20. rođendan

tamagotchi
The Pink Princess via Foter.com / CC BY

Virtualni ljubimac koga ste svuda nosili i brinuli se o njemu, postao je prava pošast na kraju '90-ih godina, a njegovo "haranje" svetom počelo je na današnji dan 1996. godine. 

 

Foto: Pascal Maramis via Foter.com / CC BY

Tamagotchi je mnogima bio idealan ljubimac. Nudio je sve prednosti druženja sa ljubimcem, bio je idealan za džep, a nije bilo neugodnog posla oko čišćenja za njim.

Sve se obavljalo jednim klikom, a maleni Tamagotchi bi se potom veselo oglasio. Ali ako se niste brinuli o njemu i zabavljali ga, snašla bi ga digitalna smrt. Što je značilo da sve morate početi ispočetka. 

 

Foto: RahraRussel via Foter.com / CC BY-SA

Na ideju za revolucionarnu igračku došla je Aki Maita koja ga je izradila s Yokoi Akihirom u kompaniji Bandai. Ona je videla reklamu u kojoj se spominjalo dete koje nije smelo da nosi kornjaču u školu. Tada joj je sinula ideja za ljubimca kog će deca moći da nose svuda.

Ideja se pokazala izuzetno uspešno jer se Tamagotchi kasnije prodao u više od 80 miliona komada u celom svetu. No, osim njega izazvao je i ogromnu poplavu kopija.

Dok je Maita imala samo ideju, za dizajn se obratila Akihiru Yokoiju koji je osmislio priču iza malene igračke. Tamagotchi je u osnovi zaštitno kućište za malene vanzemaljce, a cilj igre je da prežive na Zemlji. Ime Tamagotchi se može prevesti kao “jajasti prijatelj“.

Izradili su 200 prototipova koje su podelili deci i pratili kako se igraju. Sve je to dovelo do 24. novembra i konačne verzije koja je krenula u prodaju i postala globalni fenomen.

Manje od godinu dana kasnije, Tamagotchi se prodavao u 30 zemalja, a stotine proizvoda i igračaka bile su povezane sa ovim fenomenom. Na vrhuncu slave u SAD-u i Kanadi se svake sekunde prodavalo 15 Tamagotchija.

 

Foto: The Pink Princess via Foter.com / CC BY

Iako je Maita zaslužna za ovaj unosan posao, ona nije dobila povišicu. Čak nije ni napredovala na poslu.

Tamagotchi se i dalje proizvodi, a Bandai zarađuje i na povezanim aplikacijama, a napravili su i nekoliko animiranih serijala.

Početkom novembra najavili su i da rade na novom animiranom filmu koji će se u bioskopima naći na proleće. Randnja novog filma, zabaviće decu i njihove roditelje – koji su se nekada davno kao deca igrali Tamagotchijem.loading...