Sigurno koristite ovaj program, a on “PROŽDIRE” BATERIJU svakog laptopa

Laptop Kompjuter
Pixabay.com

Microsoft je objavio video u kojem je testirana reakcija prenosnih računara na četiri različita web pregledača.

 

Autori kanala MicrosoftEdge tvrde da je test u potpunosti objektivan i da korisnici na osnovu njega imaju mogućnost da steknu uvid u to koji je web pregledač najbolje koristiti na prenosnim računarima.

Dakle, na četiri Microsoft Surface Book laptopa potpuno iste konfiguracije i baterije napunjene do maksimalnog kapaciteta pušten je streaming HD video materijal na četiri različita web pregledača – Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera i Microsoft Edge.

Microsoft je do sada uporno tvrdio da je Edge savršen izbor za prenosne računare jer baterija s njim traje od 36 do 53 posto duže u odnosu na trajanje kada se koristi neki drugi web pregledač, a navodi kompanije mogli bi da budu istiniti.

Mnogi korisnici takođe su uvereni da je Google Chrome zaista “gladan baterije” i da zapravo troši najviše resursa, a ovaj video bi trebalo da potvrdi ove navode.

Baterija je na prenosnom računaru koji je “vrteo” video na Chromeu iscurila za 4 sata, 19 minuta i 50 sekundi.

Firefox je trajao 5 sati, 9 minuta i 30 sekundi, Opera je izdržala solidnih 6 sati, 18 minuta i 33 sekunde, dok je Edge apsolutni pobednik jer je izdržao čak 7 sati, 22 minuta i 7 sekundi.

Dakle, u ovom testu Edge je trajao čak 70% duže u odnosu na Chrome, 43% u odnosu na Firefox i 17% u odnosu na Operu, čime je Microsoft dokazao da je njihov novi web pregledač savršen izbor za prenosne računare.

Naravno, mnogi korisnici su skeptični u vezi sa objektivnošću testa i uvereni da je sve prilagođeno baš Edgeu, od činjenice da je test odrađen na Microsoftovom računaru, dok pojedini korisnici optužuju Microsoft za lažiranje rezultata i namerno sabotiranje Chromea…

Nezavisno od ovog testa, Google Chrome je trenutno najpopularniji web pregledač na svetu, a da li će ovaj test naškoditi njegovoj popularnosti, teško je reći.