ŠOK: ‘Epl’ uklanja najbitnije aplikacije

iPhone 7
pixabay.com

Apple je uklonio 32-bitne aplikacije iz App Store pretrage, što je nagoveštaj da uskoro prelazi na 64-bitni kod.

 

Apple je gurao iOS programere aplikacija ka 64-bitnom kodu već godinama: počeo je sa neophodnom podrškom za 64-bita, potom je rekao korisnicima da će 32-bitne aplikacije raditi loše i sporije, a posle toga je počeo upozoravati da 32-bitne aplikacije neće uopšte raditi na budućim verzijama iOS-a. Sada, međutim, odlučili su da ih potpuno ukinu. Kako prenosi Engadget, TouchArcade je primetio da se 32-bitni softver za iOS više ne pojavljuje u App Store rezultatima pretrage. Još uvek možete koristiti direktne linkove, ali to je najdalje što možete doći. A možete predpostaviti zašto Apple to sve radi baš sada.

  

Mnogi predpostavljaju da će iOS 11, kojeg će najverovatnije predstaviti na WWDC, petog juna, biti isključivo 64-bitni. Ako sve ove 32-bitne aplikacije prestanu raditi kada se iOS 11 pusti u prodaju za nekoliko meseci, zašto da dozvole novim korisnicima da ih skinu? Ovo je takođe poslednje upozorenje kreatorima aplikacija: pređite na 64-bitni kod ili ćete ostati bez posla.

Postoji veliki broj potencijalnih prednosti ako prebacite sve aplikacije na 64-bitnu tehnologiju. Uglavnom nećete videti neku razliku u performansama, jedino se kod programa koji se oslanjaju na enkripciju i šifrovanje medija može primetiti poboljšanje sa novim sistemom. Moderni iOS uređaji nemaju više od 4 GB RAM memorije, tako da vam ne bi trebala podrška za više memorije. Umesto toga, ovo je više u vezi stvaranja prostora i uklanjanja tereta stare tehnologije. Aplikacije neće zahtevati toliko prostora na uređajima, a sam hardver može da odbaci nepotrebne 32-bitne komponente i učini 64-bitne delove moćnijim. Ovo će svima odgovarati u nekom momentu, a ova promena je samo prvi korak ka tom cilju.