SPAS ZA FIZIKALCE: Veštačkim repom održavaju ravnotežu, a leđa ih ne bole (VIDEO)

Postoji veliki broj kompanija koje proizvode robotske repove za ljude, a obično su namenjeni za "cosplay", kao i za druge zabavne aktivnosti.

printscreen/youtube.com/yamen saraiji

Stručnjaci sa Univerziteta Keio u Japanu izabrali su drugačiji pristup. Oni su kreirali rep koji bi trebalo da poboljša sposobnosti korisnika, tako što poboljšava ravnotežu i okretnost onoga ko ga nosi.

Najbolji način da se razume zašto je rep koristan je neki od snimaka majmuna koji bez ikakvih problema skaču sa drveta na drvo, ne gubeći ravnotežu. Njihovi repovi ne služe samo kao dodatni udovi kojima se hvataju za grane, već im pomažu i u menjanju položaja tela tokom skoka.

Pored toga, rep omogućava i bezbedno prizemljenje, budući da pospešuje održavanje ravnoteže, pa se telo pravilno pozicionira pre spuštanja. Novi robotski rep, koji je dobio ime Arque, čini upravo istu stvar za ljude koja ga nose, iako se skakanje sa grane na granu još uvek ne preporučuje.

Kreatori repa tvrde da bi on ljudima mogao da omugući isti stepen okretnosti koji imaju mačke, iako je dizajniran na osnovu repa koji imaju morski konjići. Sastoji se od izmenljivih plastičnih pršljenova, koji mogu da se menjaju tako da odgovaraju svakom korisniku.

Unutar repa smeštena su četiri veštačka mišića koji se pokreću pomoću kompresovanog vazduha. Trenutni prototip koristi spoljašnji kompresor, ali se očekuje da će mišići napredovati, i da će ih u budućnosti napajati baterija.

Arque rep bi mogao da nađe primenu kod nošenja teških predmeta, pa bi tako mogao da postane deo odela koje bi funkcionisalo kao spoljašnji skelet (egzoskelet) i koristilo fizičkim radnicima i svima onima koji često upravljaju velikim teretima.

Zahvaljujući robotskom dodatku u obliku repa radnici bi trošili manje snage za podizanje tereta. Autori ovog neobičnog telesnog dodatka ističu da bi, pored realnog, rep mogao da pronađe svoje mesto i u virtuelnom svetu, gde bi mogao da posluži kao sredstvo za podražavanje onoga što korisnik doživljava u virtuelnoj realnosti.