ŠPIJUNIRATE TELEFON BRAČNOG PARTNERA? Pazite se, preti vam GODINU DANA ZATVORA i kazna od 108 hiljada evra!

Telefon
Pixabay.com

Telefonsko špijuniranje bračnog partnera odsad je kažnjivo i zatvorskom i velikom novčanom kaznom!

 

Telefonsko špijuniranje bračnog partnera odsad je kažnjivo u Saudijskoj Arabiji i zatvorskom i velikom novčanom kaznom, objavilo je u ponedeljak saudijsko ministarstvo informiranja.

Osobe u braku koje planiraju da prisluškuju bračnog partnera ili partnerku moraće dvaput da razmisle da li je vredno upuštati se u takvu aktivnost jer im preti kazna od 500.000 rijala (108.000 eura) i zatvorska kazna do godine dana – navodi ministarstvo u saopštenju.

Ta odredba se tiče novog zakona protiv kibernetičkog kriminala koji je stupio na snagu prošle sedmice i mora, prema odluci vlasti “da štiti moralnost pojedinaca i društva, ali takođe i privatni život”.

Zakon je donesen kako bi odgovorio na ‘stalan rast kaznenih dela s područja kibernetičkog kriminaliteta kao što su ucene, pronevere i kleveta’, nastavlja ministarstvo.

Ustav ultrakonzervativne kraljevine temelji se na šerijatu (strog islamski zakon), ali Saudijska Arabija je među svetskim liderima po korišćenju mobitela i društvenih mreža po stanovniku.
 

Više od polovine Saudijaca mlađe je od 25 godina i njima je virtualni svet beg od službenih struktura i tradicija. 

Ta bogata monarhija počela je da sprovodi reforme poslednjih meseci, pa su tako nedavno odlučili da prestanu da budu poslednja država u svetu koja ženama brani upravljanje motornim vozilima, ali ta reforma treba tek stupiti na snagu u junu. loading...