“SPREMILI SMO PLAN B”: “Huavej” odgovorio “Guglu” i poslao korisnicima važnu poruku

Prekid saradnje kompanija "Huavej" i "Gugl" nije preterano iznenadio kinesku kompaniju, ako je verovati tamošnjim medijima.

Pixabay

Ovaj OS, nazvan Hongmeng, bio je u razvoju još od 2012. godine, kada su počeli problemi za kineski ZTE na američkom tržištu i trebalo je da posluži “za svaki slučaj”, ako bi se dogodila neka nepredviđena situacija u odnosima sa SAD i Guglom, na čiji se Android ova kompanija oslanja.

– Pripremili smo sopstveni operativni sistem, ako se ispostavi da više nećemo moći da koristimo Android. Spremni smo i imamo plan B – izjavio je još u martu šef mobilnog odeljenja “Huaveja” Ričard Ju Čengdong.

Iz kompanije su prošle sedmice, kada se situacija sa zabranom iz SAD počela zakuhavati, potvrdili kako imaju rezervno rešenje. Iako ga ne žele koristiti, niti očekuju da će biti potrebno, potpuno su spremni za svaki problem.

– Android i Windows uvek će ostati naš prvi izbor – poručeno je preko portparola, ali s obzirom na razvoj događaja, nije isključeno da će “Huavej” pribeći alternativnom rešenju i zaista aktivirati svoj OS.

Oglasili se “Huavej” i “Gugl”

Kompanija “Huavej” je u svom saopštenju poručila korisnicima njenih mobilnih telefona i tablet računara da će im usluge ažuriranja i ubuduće biti dostupne.

– Huavej će nastaviti da vrši postprodajne usluge i sigurnosna ažuriranja na svim postojećim Huavej i Honor pametnim telefonima i tablet računarima koji su prodati ili se još uvek nalaze na zalihama na globalnom nivou. Kao jedan od ključnih globalnih partnera Androida, blisko smo sarađivali sa njihovom platformom otvorenog koda kako bismo razvili ekosistem koji bi koristio i korisnicima i industriji. Nastavićemo sa izgradnjom sigurnog i održivog softverskog ekosistema – poručuju iz kineske kompanije.

“Gugl” je ovim povodom rekao da se pridržavaju zahteva i prate dalji razvoj situacije.

“Za korisnike naših usluga, Google Play i Google Play Protect će nastaviti da funkcionišu na postojećim Huavej uređajima”.

Identična uveravanja korisnicima su uputili i iz Androida.