ŠTAMPANJE TRAJE 10 MINUTA: Istraživači napravili robote insekte

Istraživači sa Univerziteta San Diego su pronašli način da 3D štampaju fleksibilne robote nalik na insekte vrlo jeftino, brzo i bez egzotične opreme. 

printscreen/youtube.com/JacobsSchoolNews

Trik je u štampanju “fleksoskeletona” ili robusnih materijala na fleksibilnim podlogama ili podlogama od polikarbonata. Poput insekata, ti roboti imaju delove gde im je ojačana rigidnost specifičnih delova – u odnosu na “soft robote” koji često imaju mekane delove uz inače jako telo.

Brzo do jeftinih robota

Svakoj komponenti fleksoskeletona je potrebno da se odštampa oko 10 minuta i da se u potpunosti sastavi je potrebno oko dva sata. Pojedinačni delovi koštaju manje od dolara, najskuplji su procesorska snaga, baterija i senzori. Ovo će prvobitno pomoći istraživačima da naprave robote brzo i lako, ali krajnji je cilj da se masovno proizvode bez uplitanja čoveka, piše PC Press.

Očekuje se da će veliki broj tih robota moći da obavi zadatke poput velikih robota, ali da će u svakom smislu koštati daleko manje, te da će trebati manje novca i za njihovo kreiranje i za održavanje.