STRAH ZAVLADAO ŠIROM SVETA: Evo zašto SVI pokrivaju kamere na laptopovima

Laptop
Pixabay.com

U poslednjoj deceniji tehnološka industrija se prosto takmiči u tome ko će proizvesti bolju kameru koju će ugraditi u kompjutere koje svakodnevno koristimo.

 

Tehnološka manija za proizvodnjom kamera pokrenula je još jedan trend – proizvodnju nalepnica koje tu kameru prekrivaju! Proizvode se za sve uređaje: mobilne telefone, laptopove, kamere za desktop računare, pa čak i za televizore.

 
Stručnjaci za špijunažu su još pre nekoliko godina otkrili da hakeri mogu da upadnu u sistem bilo kog uređaja i na taj način špijuniraju ljude putem prednjih kamera na njihovim telefonima ili laptopovima, piše britanski “Gardijan”.

Da plastično objasnimo: razmislite samo o stvarima koje radite dok koristite te uređaje – od gledanja raznih filmova pa nadalje.

Direkor FBI Džejms Komej je svojom izjavom prošlog meseca podgrejao teoriju o špijuniranju.

– Pokrivam kameru svog laptopa zato što sam video da neko pametniji od mene radi to isto – kratko je rekao Komej.

Industrija nalepnica za kameru je procvetala, a kablovski kanal “USA Network” je svojim novinarima poslao nalepnicu sa motivima popularne serije “Mr. Robot”, u kojoj je hakovanje glavna tema.

Praksa prekrivanja kamera nije ništa novo za one koji internet poznaju malo temeljnije od prosečnog korisnika. Eva Galperin, analitičar u kompaniji “Electronic Frontier Foundation”, kaže da kamere pokriva još od 2007. godine, kada je kupila svoj prvi “MacBook Pro” laptop u “Eplu”.

Prodaja stikera za laptopove počela je 2013. godine, a na njima je pisalo: “Ove nalepnice su antinadzorna tehnologija koju je nemoguće hakovati”.

Da je strah od ove vrste špijunaže ušao duboko u pore pop kulture pokazuje i trejler za “Snouden”, novi film Olivera Stouna koji govori o sada već čuvenom analitičaru NSA Edvardu Snoudenu. U sekvenci tog filma glavni glumac bojažljivo gleda prema kameri svog laptopa tokom intimnih trenutaka sa svojom devojkom.

Da li je u pitanju paranoja ili ne? “Gardijan” piše da je ovakva špijunaža i te kako moguća, i za to navodi primer iz 2013. godine, kada su IT stručnjaci dokazali da mogu da daljinski uključe kameru na bilo kom “Epl” računaru, i to tako da vlasnik uređaja nije svestan toga, pošto bi lampica “ON” i dalje bila isključena.

Jedna od najboljih kompanija u prodaji stiekra za kamere je “CamPatch” iz Vašingtona. Osnivači ove kompanije rešili su da se upuste u ovaj biznis nakon što su “načuli” da je neko, ko poznaje nekoga iz Pentagona, rekao da je špijunaža putem kamera na uređajima nova dimenzija nadzora koje su određene vladine agencije već počele da eksploatišu”.