STROGO ZABRANJENE: Ove stvari NE SMETE DA RADITE NA FEJSU jer ćete OSTATI BEZ NALOGA

Fejsbuk
Beta

Fejsbukova pravila korišćenja su tu da nas zaštite, ali ponekad se čini da društvena mreža ume da se malo više zanese.

 

Fejsbukov algoritam je tu kako bi nas zaštitio od stvari koje nisu primerene, ali on nikako nije savršen.

Pogledajte zbog čega sve društvena mreža može da vam blokira nalog ili jednostavno ne dozvoli da učinite nešto.

1. Kažete „Kupi ovu košulju Nikola“.

Prodavci ne mogu da objave post koji navodi određene ljude da naprave konkretnu akciju.

2. Kažete da se zovete Mark Zakerberg

Sudeći po sajtu Pcmag, Mark S. Zakerberg (advokat iz Indijanapolisa) ostao je bez svog naloga jer je Fejsbuk mislio da pokušava da se predstavlja kao Mark E. Zakerberg – izvršni direktor ove kompanije.

3. Delite svoje ime sa drugim slavnim osobama

Fejsbuk je blokirao nalog Selene Gomez iz Meksika jer se predstavljala kao slavna osoba – možete da pogodite koja.
Samo, postojao je jedan mali problem, to zaista jeste njeno ime.

4. Danju budete Klark Kent, a noću Betmen

Korisnicima Fejsbuka nije dozvoljeno da otvore više od jednog ličnog naloga.

5. Dojenje na fotografiji

Korisnici ne smeju da objavljuju fotografije na kojima ima golotinje. Iako su Fejsbukova pravila prilično jasna po pitanju golotinje, ponekad algoritam može da ode predaleko i pretpostavi da su svi oblici nagosti neprijatni i preterani.

Upravo zbog toga, društvena mreža je izdala zvanično saopštenje:

„Slažemo se da je dojenje prirodna i prelepa stvar i drago nam je što majke žele da dele svoja iskustva sa drugim ljudima na Fejsbuku. Velika većina ovih fotografija je u skladu sa našim pravilima“.

6. Budete feminista

Samoproklamovana feministkinja Dia ostala je bez svog naloga početkom marta zbog postavljanja slika koje slave istorijske ženske ličnosti iz Indonezije, ali i njihove bradavice.

„Iako je dozvoljeno objavljivati slike dojenja dece, postoje određene restrikcije koje se odnose na ženske bradavice“, saopštio je tom prilikom predstavnik Fejsbuka.

7. Koristite vulgaran jezik

Nakon terorističkog napada u Parizu, komičar Džejson Manford ostao je bez svog Fejsbuk naloga nakon što je prokomentarisao ovaj čin prilično živopisnim jezikom (koji ovom prilikom nećemo bukvalno prevesti već ćemo koristiti reč „prokletnik“):

„Proklete kukavice. Ubijate nevine nenaoružane osobe, zbog čega? Porodice i ljude koji uživaju u životu, pozorištu, hrani? Oni nisu vojska koja se suprotstavlja vama prokletim kukavicama. Zbog čega? U čije ime? Nadam se da će vas sve uhvatiti i ubiti na sličan način prokleti zlikovci. Vi ste bruka za čovečanstvo. Nikada nas nećete poraziti, previše smo jaki za vas prokletnike“.

8. Ispoljavate slobodu govora

Fejsbuk jasno navodi:

„Korisnici neće postavljati sadržaj koji sadrži govor mržnje, pretnje, pornografiju, poziva na nasilje ili sadrži golotinju ili eksplicitno nasilje“.

Na površini se čini kao da je u pitanju savršen bezbednosni sistem protiv govora mržnje, ali su se u par navrata korisnici žalili da im je Fejsbuk uklonio naloge bez ikakvog razloga.