Naširoko je poznata činjenica koja je postala pravilo: nikada ne postavljajte vašu adresu i pasoš na društvene mreže. Danas postoji i novo pravilo - a to je da ne smete postaviti ni fotografiju vaše avionske karte na internet.

 

Razlog tome je dvodimenzionalni i QR barkod koji se nalazi na vašem pasošu i koji se može iskoristiti za razne podmukle razloge.

Steve Hu sa internet stranice iflyflat.com.au je želeo vidi koliko tačno informacija može sakupiti o osobi koristeći detalje sa avionske karte – a rezultati su zastrašujući.

Nakon što se logovao na aviokompaniju sa aviokarte koju je pronašao na društvenoj mreži, lako je dobio pristup računu osobe na osnovu podataka sa karte. Ovo znači da je imao pristup:

– Putnikovim ličnim podacima, uključujući ime

– Turi putovanja putnika – gde će putovati i kada

– Broj sedišta

– Detalji leta

– Ukupne troškove putne karte

– Datum kada je karta kupljena

– Poslednje četiri cifre bankovne kartice kojom je kupljena karta

No, šta ako se volite hvaliti time da idete na odmor i želite postaviti samo deo fotografije putne karte? I tada je odgovor – ne.

Hu je i to proverio te je pronašao fotografiju delića karte na društvenoj mreži na kojoj se i dalje video deo barkoda. Ne samo da je on na osnovu toga mogao dobiti informacije o putniku, već postoje i kompjuteri i drugi uređaji koji lako mogu pročitati detaljne informacije.

Tako da ako insistirate na tome da izazovete “zavist kod prijatelja” odmorom, radije fotografišite noge u bazenu ili moru, a ne vašu kartu.loading...