STVORENI ZA ŠPIJUNIRANJE: Ako imate OVE MODELE možda je vreme da promenite telefon!

telefoniranje
pixabay.com

Prvo su zvanično potvrdili da je istina da špijuniraju korisnike, a sada je otkriveno i da u softveru telefona postoji „debug“ aplikacija, koja omogućava da se vrlo lako, ako neko to poželi, stranci domognu vaših slika i drugih privatnih stvari u telefonu.

 

Reč je o OnePlus kompaniji, koja je priznala da postoji softverski propust, koji hakerima ili ljubomornim partnerima, recimo , omogućava da lako „upadnu“ u memoriju vašeg uređaja i pokupe šta ih zanima, piše britanski The Sun.

“OnePlusLogKit debug” programčić, koji je navodno zadužen za konstantno unapređivanje softvera telefona, nakon što napusti fabriku, odnosno nakon što ga korisnik prvi put uključi.

Ranjivost je otkrio poznati „javni haker“ Elliot Alderson, koji je celu stvar i obznanio javnosti. OnePlus je vrlo brzo reagovao, ali nije bio pretjerano zabrinut.

– Ne smatramo da je ovo veliki sigurnosni propust, ali shvatamo da bi korisnici i pored toga mogli i dalje da budu zabrinuti zbog propusta, koji ćemo ukloniti, zajedno sa mogućnošću pristupa EngineerMode opciji, u narednom ažuriranju putem interneta -zvanična je izjava OnePlus kompanije, koja je u najmanju ruku neverovatna, jer OnePlus konstantno ima problema sa bezbednošću svojih telefona – ovo je već treća ukupno!

 
OnePlus zvanično nije prisutan u Srbiji, ali se prodaje putem onlajn prodaje, širom zemlje u prodavnicama telefona, koje ga samostalno nabavljaju i putem oglasa.

Zabrinjavajuće je to što je isti haker samo nedelju dana pre toga našao još jednu aplikaciju, koja je omogućavala da tj. još uvek omogućava strancima da preuzmu kontrolu nad operativnim sistemom telefona.

Reč je o aplikaciji „EngineerMode“, koja se može iskoristiti za pristup operativnom sistemu korisnika, tako da on toga i ne bude svjestan!

Razlog popularnosti OnePlus telefona jeste što nude odlične mogućnosti po znatno nižim cenama od  konkurencije.