ŠVAJCARSKA ODOBRILA KAPSULU ZA EUTANAZIJU: Napravljena je 3D printerom, uskoro počinje sa radom (VIDEO)

Kapsula namenjena za asistirani suicid dobila je odobrenje u Švajcarskoj. Njen kreator veruje da bi trebalo da bude spremna za upotrebu naredne godine.

Foto: screenshot/youtube.com/Cube design museum

Eutanazija je legalna u Švajcarskoj, a u 2020. godine to pravo iskoriristilo je 1.300 ljudi, pokazali su podaci dve glavne organizacije za “asistirani suicid”. Životi ljudi okončani su gutanjem tečnog natrijum-pentobarbitala, koji ih dovodi u duboku komu pre nego što preminu.

Međutim, dr. Filip Ničke je razvio kapsulu Sarco proizvedenu 3D printerom, koja nudi drugačiji pristup. Klijentima se garantuje brza i mirna smrt bez ikakvih hemikalija.

Kapsula realizuje svoj cilj tako što se napuni azotom, čime se brzo smanjuje koncentracija kiseonika, a osoba koja se u njoj nalazi umire zbog hipoksije i hipokapnije. Delovanje kapsule izaziva osećaj dezorjentisanosti, a osoba može osetiti i blagu euforiju pre nego što izgubi svest. Dr. Ničke tvrdi da smrt nastupa nakon 30 sekundi i da nema, niti panike niti osećaja gušenja.

Takođe, kapsula se aktivira iznutra, tako da osoba može sama pritisnuti dugme kada bude spremna na to. Kapsula je prenosna, te se može transportovati na bilo koju lokaciju.

Pravna provera kapsule je okončana i može se koristiti bez problema.

Treći prototip kapsule Sarco se trenutno pravi pomoću 3D printera u Holandiji, a procenjuje se da će se naći u Švicarskoj 2022. godine.

Dr. Ničke je prošle godine rekao da želi besplatno ustupiti ovu tehnologiju, tako da će program za štampanje kapsule biti dostpan online.