Sve što objavite, Facebook iskoristi: Znate li šta SVE društvena mreža ZNA o vama?

Svojim objavama, prvenstveno onima vezanim uz lične informacije, ne obaveštavate samo svoje prijatelje o novostima u životu nego i Facebook-u dajete korisne podatke za statistiku?

Ovo su statistike do kojih je Facebook došao:

1. Starosna razlika je veća među istopolnim parovima

Dok u heteroseksualnim vezama razlika u godinama statistički i dalje ide u korist muškarca (67 prema 20 posto) u proseku s 2,4 godine razlike, kod homoseksualnih parova ona se rasteže na prosečno 8-9 godina. Zanimljivo je što se u zemljama s nižim indeksom rodne jednakosti razlika u godinama u korist muškarca povećavala, pa tako npr. u Egiptu ona iznosi 5,6 godina.

2. Prekidi su najčešći kad “zasja sunce”

Facebook za svoje analize uzima u obzir tek one veze koje traju duže od tri meseca. Kako vreme odmiče, statistički podaci parovima daju sve veće šanse za opstanak (nakon prva tri meseca i do četiri godine). Ipak, podaci su pokazali da je jedna stvar svojstvena većini nesuđenih veza – letni prekidi, preciznije između maja i jula.

Nemojte da krivite uvek sebe, na neke prekide deluje i ekonomska slika sveta, pa su tako najveći prekidi zableženi u leto 2011. kada je svet počeo da izlazi iz recesije.

3. Facebook zna gde žive singl ljudi, a gde tipovi za vezu

Analize su pokazale da na američkom tlu najviše samaca živi u gradovima poput Detroita, Los Anđelesa, Njujorka, Majamija i Memfisa, dok su u vezi najčešće stanovnici Kolorado Springsa, El Pasa i San Antonija.

4. Raskid vas čini popularnijima

Ako ste nedavno raskinuli i taj poraz ste morali da objavite na Facebook-u ne očajavajte, statistika je na vašoj strani! Prema analizi društvene interakcije, onaj koji je ostavljen na Facebook-u može da računa na podršku koja se prikazuje u povećanom broju poruka, lajkova, postova na zidu i slično i koja traje još nedeljama nakon prekida.