U toku je istraga protiv jedne od najvećih kompanija za računovodstvo u ovoj zemlji.

 

Policija u Ukrajini zaplenila je softvere jedne od najvećih kompanija za računovodstvo u zemlji, nakon što se posumnjalo da se opasni virus, koji je prošle nedelje pogodio na desetine globalnih preduzeća, proširio kroz zlonamerno ažuriranje.

U sklopu istrage jednog od poslednjih i najvećih sajber-napada, ukrajinski policajci su u utorak preuzeli servere ukrajinskog najpopularnijeg računovodstvenog softvera M.E.Doc, saopštio je “Rojters”, navodeći Sergei Demediuk, šefa Sajber-policije Ukrajine.

 
Istraga protiv firme je i zvanično potvrđena, preneli su ruski mediji.

Ukrajinski zvaničnici obaveštajnih službi i stručnjaci za bezbednost firmi veruju da su početne infekcije, koje su uticale na hiljade kompjutera širom sveta, mogle da se prošire preko ažuriranja računovodstvene firme, prenosi “Rojters”.

Iako još nije jasno ko je ugrozio ranjivost u programu M.E.Doc, firma iz Kijeva, čiji softver koristi oko 80 posto kompanija u Ukrajini, je pod istragom i suočiće se sa krivičnim optužbama, javlja AP Deminguk.

Zaposleni M.E.Doca odbacili su ponovljena upozorenja o sigurnosti njihove infrastrukture informacionih tehnologija, rekao je Demediuk u intervjuu novinskoj agenciji.

Oni su znali za to… Rečeno im je od različitih antivirusnih firmi. Za to zanemarivanje, ljudi u ovom slučaju će se suočiti sa krivičnom odgovornošću – rekao je on za AP.

Kompanija čiji softver omogućava oko 400.000 klijenata da upravlja finansijskim dokumentima između unutrašnjih odeljenja, kao i da ih podnese ukrajinskoj poreskoj službi, u početku je priznala da je hakovana, ali je onda izbrisala svoju izjavu, prenosi AP.

U utorak, ukrajinska vlada je rekla da će podneti nacrt zakona parlamentu zbog toga što će se taj rok za produženje roka ove zemlje proširiti ove godine, pošto je mnoštvo kompanija imalo probleme zbog napada, preneo je “RT”.

Prošle sedmice, desetine kompanija iz različitih delova sveta bile su napadnute od strane ransomvare-a, za koje se veruje da su nastali iz Ukrajine. U samoj Ukrajini, masivni sajber-napadi pogodili su vladu, banke i aerodrome, a čak su i delimično zakačili i opremu za nadzor zračenja u nuklearnoj elektrani u Černobilu.

U drugim delovima sveta pogođene su američka farmaceutska kompanija “Merk”, ruska državna naftna kompanija “Rosneft”, danska kompanija za pomorski i naftni promet “AP Moler-Maersk”, reklamna agencija za odnose s javnošću “VPP” i čokoladni gigant “Kadburi” u Australiji.

Kijev je optužio da je Rusija iza sajber napada, ali nije uspeo da iznese nikakve dokaze kako bi podržao svoje optužbe. Kremlj je odbacio ove navode, nazvavši ih “neosnovanim”.loading...