SVI DA ISPAŠTAMO NJIHOVE GREHE: Zbog kazne koju je dobio GUGL svi ćemo MORATI DA PLAĆAMO Android?

Evropska unija će danas kazniti američku kompaniju Gugl sa oko 4,3 milijarde evra zbog korišćenja njenog operativnog sistema Android za blokiranje rivala.

Gugl
Beta

Nakon što je EU kaznila Gugl sa oko 4,3 milijarde evra jer koristi svoj operativni sistem Android za blokiranje drugih pretraživača američka kompanija je najavila da bi od sada mogla da počne da naplaćuje njegovu distribuciju. Ovo upozorenje stiglo je od šefa Gugla Sundar Pičaja koji je najavio i da će se žaliti zbog ove rekordne kazne.

Komisija Evropske Unije presudila je da je Gugl prekršio pravila jer su zahtevali od proizvođača telefona da priinstaliraju aplikacije za Gugl pretragu kao i njihov Chrome brauzer, limitirajući tako konkurentske pretraživače.

Odmah nakon ovog Pičaj je bjavio blog u kom tvrdi da je besplatna distribucija Android platforme i Gugl paketa nepto od čega korist imaju ne samo proizvođači već i operateri kao i diveloperi aplikacija i krajni korisnici. Međutim, u isto vreme on je dodao da će ova kazna EU uticati na dalje psolovanje brojnih biznisa aludirajući na naplatu Android platforme.

Do sada, poslovanja zasnovana na Android modelu su značila da nismo morali da naplaćujemo proizvođačima mobilnih telefona svoju tehnologiju. Ukoliko oni ubuduće ne budu mogli da na svoje uređaje instaliraju naše aplikacije, poremetio bi se balans Android ekosistema – napisao je on.
Kao komentarišu britanski mediji, ova odluka iako zvuči kao veliki penal za Gugl, zapravo i nije. U pitanju je novac koji oni mogu da zarade za dve nedelje i da je postala opcija da im se izrekne kazna od 10 odsto godišnje zarade, ali da je to izbegnuto.

Ovo bi ujedno mogla da bude prilika i da brojni proizvođači telefona krenu i izabcuju sopstvene operativne sisteme, što bi, bar u prvi mah, procenjuju stručnjaci, bilo na štetu krajnjih korisnika.loading...