TELEFON SE KOČI I RADI SPORO? Rešite problem uz pomoć ovih saveta

Važno je samo da celom postupku pristupite oprezno i da prethodno napravite rezervnu kopiju podataka koji su vam važni...

Telefon
Pixabay.com

Posle dugotrajnije upotrebe, instaliranja gomile aplikacija, stalnog korišćenja društvenih mreža, fotografisanja i snimanja videa, čuvanja velikog broja fotografija i snimaka… naši pametni telefoni počinju sporije da rade.

Takvi telefoni često mogu biti zaraženi malicioznim softverom i vrusima, pa će im biti potrebno vraćanje na fabrička podešavanja i ponovno instaliranje neophodnog softvera i aplikacija.

Hard Reset

Povratku telefona na fabrička podešavanja treba  pristupiti oprezno, savetuje Tech Advisor. Ako ste vlasnik Android uređaja ovaj postupak (tzv. Hard Reset) ćete obaviti na sledeći način:

1. Prvo napravite rezervnu, “back-up”, kopiju podataka koje želite da zadržite, pošto će svi podaci sa telefona biti izbrisani nakon što uradite tzv. “Factory Reset”.

2. Kada ste to uradili, proverite da li je baterija vašeg telefona bar 30 odsto napunjena. Nakon toga, pratite ova uputstva (način obavljanja reseta je manje-više identičan kod svih Android telefona, samo sa nazivi opcija u menijima mogu razlikovati u zavisnosti od proizvođača):

– Otvorite podešavanja – Settings > Backup & reset (ili System & updates/Reset) > Factory data reset (ili Reset all setings) > Reset phone > Erase everything.

Upišite lozinku ili PIN kartice, ukoliko telefon to zatraži.

3. Telefonu će biti potrebno nekoliko minuta da se ponovo pokrene. Kada sve bude gotovo, softver uređaja će izgledati kao kada ste ga prvi put aktiviriali.

Tada je potrebno sa ažurirate Android na poslednju dostupnu verziju, a potom možete da instalirate aplikacije koje su vam potrebne.

Soft Reset

Postoji i takozvano “meko resetovanje” (Soft Reset), koje se od “tvrdog” razlikuje po tome što ono samo zatvara otvorene aplikacije i ponovo pokreće uređaj.

Ono je korisno kada vam se telefon ili tablet “zaledi”, pa ne može drugačije da se isključi. Kada se uređaj ponovo pokrene, podaci na njemu bi trebalo da budu netaknuti.

“Meko resetovanje” se izvodi na sledeći način:

– Istovremeno držite dugme za uključivanje telefona i za pojačavanje zvuka > Sačekajte nekoliko sekundi > Uređaj će se restartovati > Upišite lozinku ukoliko se to traži.