TELEFONI I RAČUNARI NISU UVEK LOŠI ZA DECU: Nabavite ove APLIKACIJE i pomozite svojim školarcima da još bolje uče!

Početak nove školske godine za mnoge roditelje znači i novi početak muka po učenju. U školi se danas uči previše informacija koje je teško pohvatati s razumevanjem i zato je dobro došla svaka pomoć učenicima (i roditeljima).

Deca
Pixabay.com

A u digitalnom svetu, kakva bi to pomoć bila nego – digitalna. Izdvojili smo najbolje aplikacije pomoću kojih vaš učenik može zasjati u učionici i prešišati vršnjake u znanju određenih predmeta.

Periodni sistem elemenata

Vizualno pregledan, jednostavan za korištenje i sa svim osnovnim informacijama o elementima i dodatnim mogućnostima praćenja toga kako oni reaguju pod različitim uslovima, aplikacija periodnog sistema elemenata Royal Chemistry Societyja odlično je vizualno pomagalo pri učenju osnova hemije. Aplikacija je i dobra pomoć za nas koji smo već apsolvirali osnove hemije, ali se moramo brzo i efikasno podsetiti kako bismo mogli pomoći našem školarcu.

Google Classroom

Ova aplikacija je Guglov servis koji spaja više njihovih usluga kako biste stvorili platformu za bolju organizaciju celog razreda, spajajući Gmail, Drive, Sheets, Slides, Docs i Calendar da bi se učenici mogli organizovati (samostalno ili u dogovoru s učiteljicom), sarađivati od kuće i razmenjivati informacije i zadatke. Prednost aplikacije je lakoća korišćenja zbog sveprisutnosti servisa na kojima se bazira.

Usluga je odlično implementirana u telefone s Androidom, a oni srednjeg ranga idealni za učenike, poput Samsung Galaxyja J6, imaju niz mogućnosti obrade teksta i fotografija i deljenja koji omogućuju zabavnu i efikasnu saradnju i učenje.

Photomath

Aplikacija nastala u Hrvatskoj možda je najbolji asistent u savladavanju svih tih teških matematičkih jednačina. Potrebno je samo imati dobru kameru na telefonu kako biste snimili zadatak i aplikacija ga trenutno rešava i prikazuje ceo proces kako je došla do tog rešenja. Dekonstrukcije procesa jedan su od najboljih načina za njihovo dubinsko razumevanje i ova aplikacija pruža upravo to.

Za efikasno snimanje ne treba nam najnovija linija pametnih telefona. Cenovno pristupačni telefoni srednjeg ranga, kakve bi učenici trebalo da imaju, danas imaju odlične kamere koje super funkcionišu s aplikacijom.

OneNote

OneNote se vrlo često već nalazi instaliran na pametnim telefonima kada ih pokrenete. Možda baš zato ljudi često previde pun potencijal ove aplikacije. Ovaj digitalni notes odličan je organizator beležaka, zapisa, skripti, multimedije i ručnih zabeleški, pa i crteža koje napravite u njemu. Super je kao dodatak uz druge aplikacije kada želimo ostaviti neku svoju belešku ili kada želimo da sačuvamo tekst za jednostavno deljenje i obradu kasnije.

Kada se nalazi na pametnim telefonima koji mogu da uparuju aplikacije kako bi se istovremeno koristile, potencijal OneNotea, kao i svih aplikacija za učenje, udvostručuje se.

Pocket Code

Aplikacija za one koji razumeju da će jezici kojima će svi govoriti u budućnosti biti oni programski. Pocket code na jednostavan vizualni način predstavlja deci koncepte kodiranja i uči ih osnovama sastavljanja koda kroz interakciju likova i predmeta na ekranu. Klinci nakon toga neće slagati elegantne kodove za velike sisteme, ali će imati dobro razumevanje temelja digitalnog sveta kojim su okruženi i super odskočnu dasku za dalje istraživanje mogućnosti programiranja.

Duolingo

Za one koji žele aktivno i jednostavno da uče ‘klasične’ jezike Duolingo je jedna od najpopularnijih i hvaljenijih aplikacija za to. Na početničkom nivou aplikacija se koristi desetak minuta dnevno, u kojima se kroz igru, rešavanjem zadataka, uče reči odabranog jezika. Kako znanje korisnika raste, tako su i zadaci sve kompleksniji, a fundus reči i rečenica sve širi.

Lektire

Aplikacija sadrži preko 200 naslova koji se nalaze na spisku lektira za osnovnu i srednju školu, daje osnovne informacije o delu i piscu, kao i analize i kratke sadržaje. Lako se može zloupotrebiti, ali se mi nadamo da i deca i roditelji razumeju važnost sticanja navike čitanja i da će je koristiti samo kao podsetnik i pomoć pri razumevanju dela. NAPOMENA: Aplikacija je napravljena za hrvatsko tržište, po tamošnjem spisku lektira, ali brojna dela sa te liste čitaju se i u srpskim školama.

Focus Booster

Ono što je najvažnije u životu svakog učenika da bi bio uspešan jesu – koncentracija i vreme. Jedna od najpopularnijih tehnika učenja, odnosno rada, tehnika je Pomodoro. Radi se u ciklusima od 25 minuta, nakon čega se uzima kratka pauza, dok se nakon četiri ciklusa uzima jedna duža.

Mnogi profesori, pisci, menadžeri i novinari hvale ovu metodu koncentrisanja, a jedna od najhvaljenijih aplikacija koja služi za praćenje rada po toj metodi je Focus Booster. Iako je za metodu potrebna obična štoperica, aplikacija nudi razne mogućnosti prilagođavanja kako biste ostali fokusirani na bitno i mogli upravljati prioritetima na intuitivan način. Navike učenja treba razvijati odmalena i ova aplikacija će doprineti tome da vaš učenik ne skrene s puta.