TEST PRIVATNOSTI: Proverite da li vas snimaju dok radite na kompjuteru

Ako sumnjate da neko snima sve što radite, postoji par načina na koje možete da proverite da li je to slučaj.

Kompjuter
pixabay.com

Nepoznati softver

Najčešće su u pitanju programi poznati kao virtual network computing (VNC) i koji dozvoljavaju nekome da vida šta radite na vašem kompjuteru. Ali da bi oni uopšte mogli da rade, potrebno je da budu instalirani na vašem kompjuteru.

Ako otvorite start meni, možete da vidite koji programi su aktivirani i rade. Idite na All Programs i pogledajte da li je instaliano nešto kao što su VNC, RealVNC, TightVNC, UltraVNC, LogMeIn, GoToMyPC…

U slujau da je neki od ovih programa instaliran, onda neko može da se poveže na vaš kompjuter bez vašeg znanja sve dok program radi u pozadini kao Windows servis.

Ako je neki od ovih programa instaliran, postojaće ikona za nju unutar task bara jer je potrebno da rade non stop.

Proverite sve ikone kako biste videli šta je sve aktivno. U slučaju da naiđete na nešto što vam nije poznato, pogledajte na internetu o čemu se radi.

TCP konekcija

U Windowsu su sve vrste konekcija dozvoljene, što znači da ništa nije blokirano. Ako softver za špijuniranje samo snima podatke i šalje ih serveru, onda korisi samo odlaznu vezu koja je potpuno otvorena i neobezbeđena.

Jedan način da proverite o da li vas neko prati na ovaj način jeste da analizirate nešto što se zove Transmission Control Protocol (TCP). TCP će vam pružiti uvid u sve konekcije od vašeg ka drugim kompjuterima.

Možete da skinete TCPView program koji će vam pokazati sve TCP konekcije. Videćete boks koji izlistava nekoliko kolumni.

Sa leve strane se nalazi ime procesa, što su u stvari programi koji rade.

Videćete stvari kao što su Mozilla Firefox, ili neki drugi brauzer koji koristite, BullGuard i druge programe.

Pogledajte State kolumnu i videćete procese izlistane pod Established. To znači da je trenutno aktivirana otvorena veza.

Sada je potrebno da izdvojite programe koji vam nisu poznati. Kao što smo rekli, normalno je da se pojave BullGuard i Mozilla Firefox, ali ako postoji još nešto što ne razumete, potrebno je da otkrijete o čemu se radi.

Najlakše i najbrže je da se opet okrenete internetu i vidite da li je u pitanju nešto opasno.

Takođe, možete da proverite i Sent Packets i Sent Bytes kolumne jer će vam one pomoći da identifikujete procese koji šalju najviše podataka sa vašeg kompjutera.

Ako vas neko snima, potrebno je da te podatke šalje negde i to bi trebalo da uočite ovde.