TOPLOTA GA MOŽE UNIŠTITI: Sprečite pregrevanje laptopa uz pomoć ovih saveta

Pregrevanje je jedna od najvećih pretnji prenosnom računaru jer može oštetiti osetljive elektronske komponente i naneti trajnu, možda i nepopravljivu štetu.

Laptop
Pixabay.com

Kako ćete znati da li se pregreva vaš laptop? Ako čujete kako ventilator stalno radi na maksimalnom kapacitetu to je siguran znak kako nešto nije u redu. Takođe, možete iskusiti sporiji rad računara jer će procesor sniziti svoj radni takt kako bi izbegao nagli rast temperature, a ponekad će ugrađena softverska rešenja iznenada ugasiti računar nastojeći da izbegne oštećenja hardvera.

Kako možete sprečiti pregrevanje?

1) Popravite sistem za hlađenje

Najpre očistite ventilator koji hladi procesor i grafičku karticu. Vremenom na njima se skupljaju slojevi prašine i prljavštine koji ih usporavaju i blokiraju tok vazduha. Proučite uputstvo za korišćenje vašeg laptopa kako ga možete otvoriti i očistiti te delove. Ili to poverite ovlašćenom serviseru.

Ako se odlučite na samostalno čišćenje, svakako pratite ove korake:

  • isključite računar
  • uklonite bateriju (ako je moguće)
  • isključite računalr iz struje
  • pročistite ventilator pamučnim štapićem prethodno umočen u malo čistog alkohola
  • pričekajte da alkohol potpuno isparii pre nego što ponovo uključite laptop u struju i vratite bateriju.

Za uklanjanje prašine i prljavštine možete upotrebiti i usisavač, naročito za odvode toplote. Obično se nalaze sa strane ili pozadi. Prepoznaćete ih po tome što iz njih izlazi topli vazduh. Kako biste sprečili oštećenje ventilatora, nemojte ga okretati u pogrešnom smeru. Koristite li vazduh pod pritiskom, pridržite ventilator rukom prilikom čišćenja.

2) Držite laptop na čvrstoj i ravnoj površini

Većina prenosnih računara povlači vazduh za hlađenje kroz svoje donje delove. Neravne površine poput pokrivača, jastuka ili vašeg krila onemogućiće tok vazduha, što će otežati hlađenje i dovesti do povećanog zagrevanja. To ćete izbeći ako držite laptop na čvrstoj i ravnoj površini, poput stola ili posebnog postolja za takve računre.

3) Nabavite rashladni uređaj za laptop

Ako vaš laptop usisava vazduh preko rešetki smeštenih na donjoj strani, nabavite rashladni uređaj koji izbacuje hladni vazduh prema gore. Možete nabaviti i pasivni rashladni uređaj koji ne troši energiju već upija topotu.