Sjajna i što je još važnije vrlo korisna i humana aplikacija za pomoć slepima i slabovidima. Skinite je, prijavite se da pomognete.

Fantastična i što je najvažnije humana i korisna aplikacija za pomoć ljudima bez vida pod nazivom „Be My Eyes” (Budi moje oči).

O čemu je reč?

Kada skinete (daunlodujete) aplikaciju za iPhone, bićete upitani da li vidite ili ste slepi, kako bi program znao da li vam je potrebna pomoć ili ste spremni da je pružite. Ako se prijavite kao dobrovoljac, slepa osoba može da zatraži pomoć, a aplikacija pretražuje mrežu u nameri da pronađe onog ko je spreman da pomogne.

Zatražena pomoć može da bude raznovrsna – od identifikovanja konzerve u prodavnici, odnosno onoga šta na njoj piše ili čitanje naziva ulica…

Kada se aplikacija uključi kod slepe osobe, a tražila je pomoć, onda se traži dobrovoljac. Kada aplikacija nađe dobrovoljca spaja ga sa slepom osobom i oni su potom povezani video pozivom. Slepa osoba pokaže šta joj je potrebno za identifikaciju, a doborvoljac potom uskače i objašnjava.

Ukratko rečeno, oni koji imaju čulo vida, zapravo, “pozamljuju” svoje oči slepim osobama preko kamere mobilnih telefona. Oni koji vide pričaju šta vide, a slepe osobe slušaju i dobijaju traženu informaciju.

Ovo je, zaista, odlična ideja koja pokazuje na delu kako tehnologija može da pomaže ljudima kojima je pomoć potrebna. Do sada se prijavilo gotovo 13.000 osoba koje vide i oko 1.500 slepih ljudi. Pomoć je pružena više od 2.000 puta. I to za samo nekoliko dana otkako je aplikacija lansirana.

Aplikaciju je osmislio Hans Jirgen Viberg, koji ne vidi. Sarađivao je zajedno sa danskim stjudio “Robocat”.loading...