Treći svetski rat uveliko traje i možete ga pratiti UŽIVO

Interaktivna mapa pokazuje ko koga najviše napada, ko su trenutno najmoćnije sile, kao i na čijoj je strani i koliko je u ovom ratu ugrožena Srbija.

Sigurno ste do sada čulipriče o tome da će se Treći svetski rat voditi na internetu umesto uživo. Postoji i bezbroj teorija o tome kako je internet prepun hakera i preopterećen malverom, odnosno sadržajem koji je napravljen da vam krade informacije.

Teško je proceniti koliko je zapravo realna mogućnost sajber-rata jer su efekti hakovanja uglavnom nevidljivi za neiskusno oko. Ali istina je i da se Kina i SAD već bore za nadmoć u sajber svetu.

Međutim, sigurnosna kompanija „Norse” proizvela je fascinantnu geografsku mapu koja nam na globalnom nivou prikazuje hakerske napade i to u realnom vremenu.

I zaista, možete videti da Kina već vodi sajber-rat sa SAD-om.

Interaktivna mapa prikazuje ko koga najviše napada i kakva vrsta napada je upotrebljena. Podaci na mapi najčešće potiču sa „honeypot” mreže (sistem za detektovanje i preusmeravanje neautorizovanog pokušaja upada na nečiji nalog) koju održavaju serveri Norsa, a ređe iz Pentagona, Gugla ili nekih drugih hakerskih ciljeva.

Ovakva vrsta hakovanja služi ili da se prikupe važni podaci o potencijalnim napadačima i da ih odvede daleko od cilja.

Ako malo duže posmatrate mapu, jasno je da većina napada stiže iz Kine i SAD, a da je SAD daleko najveća meta hakerskih napada. Interesantno je i koliko su jaki bugarski hakeri koji su na momente i ispred Rusa.

Povremeno, možete čak videti i rafal koordiniranih napada iz Kine prema Sjedinjenim Državama. Naravno da je teško da se ovi napadi povežu sa kineskom vladom, ali čini se kao da postoji neko ko vuče konce. Mnogo napada stiže i iz SAD, ali oni nisu koordinisani ka jednom cilju već su mnogo raznovrsniji.

Prema nekim statističkim podacima u 2012. na SAD je bilo 10 miliona hakerskih napada dnevno.

Svetski sajber-rat možete pratiti i uživo i proveriti kako i koliko Srbija učestvuje u njemu.loading...