TRIK ZA KOJI NIKO NE ZNA: Jedan klik dovoljan je da od neupotrebljivog kompjutera dobijete “aždaju”

posao
Pixabay.com

Ironija današnjeg vremena je ta da se dosta starijih računara odbaci kao zastarelo, a zapravo imaju daleko više "konjske snage", kada je u pitanju čisti hardver!

 

Neverware je start-ap koji pomaže školama da pretvore svoje PC i Mac uređaje koji su “etiketirani” kao neiskoristivi, u brze i efikasne Chromebookove na kojima učenici mogu da rade bez problema.

Neverware naplaćuje školama određenu svotu za licenciranje svakog uređaja, ali sav softver nude besplatno.

Većinu računara možete da postavite na dvostruko podizanje – originalnog operativnog sistema ili Chroma, što znači da ne morate da se rešavate bilo čega što je na vašem uređaju da biste ga mogli isprobati kao Chromebook.

Tehnički nije reč o Chromebookovima jer je na ime stavljen trejdmark koji je rezervisan za uređaje koje proizvode Google i njihovi hardverski partneri. Zastupnik Googlea zamolio je sve da ih zovu Chrome laptopovima ili Chromium laptopima. Kako se god zvali, razlika u iskustvu korištenja je neprimetna u poređenju s Chromeom, a sve Googleove aplikacije rade bez bagova.

Šest godina star Dell Latitude laptop koji je na Neverwareovom CloudReady softveru podigne se za manje od 30 sekundi i radi dovoljno brzo da kompjuter možete koristiti za svaki posao. Ako se na istom pokrene Windows, računar radi znatno sporije.

Ironija u eri cloud računarstva je ta da se dosta starijih računara odbaci kao zastarelo, a zapravo imaju daleko više “konjske snage”, kada je u pitanju čisti hardver.

Stariji računari verovatno će ipak imati problema koje Neverware ne može da popravi- recimo sa baterijom, ali ako imate koji komad hardvera koji negde stoji i više vam ne treba, Neverwareov softver je zanimljiv i lagan način da pokušate da ga oživite kao netbook od kojega biste mogli izvući neku realnu vrednost.

Besplatan download Neverware softvera možete naći OVDE.

Po raznim IT forumima mogu se pročitati brojna iskustva korisnika koji su isprobali Neverwareov softer, a koja su u velikoj meri pozitivna, pogotovo kada je u pitanju brzina rada računara.

Neki čak pišu da imkompjuter brže radi sada, nego onda kada su ga tek kupili.