UBICA DRONOVA: Bespilotna letelica postaje opasno oružje u rukama vojnika (VIDEO)

Na internetu se nedavno pojavio snimak koji prikazuje dron opremljen puškom u letu, koji u jednom trenutku obara drugi dron.

printscreen/youtube.com/S B

Reč je o maloj letelici čija je namena da obara druge, uglavnom neprijateljske, dronove. Razvoj je počeo još 2016. godine, a na njemu je radila grupa studenata sa Instituta za avijaciju u Moskvi.

Iako je i ranije bilo pokušaja montiranja vatrenog oružja na dronove, problem je predstavljao trzaj, usled ispaljivanje hitaca, koji je dron činio nepraktičnim i neefikasnim.

Kako navodi sajt Defence.ru, studenti su taj problem rešili konstruišući mehanizam za stabilizaciju, koji je omogućio poboljšanje preciznosti. Ruski proizvođač oružja Almaz-Antej je, potom, patentirao dizajn i napravio prototip.

Dron je opremljen poluautomatskom puškom Vepr-12, a njime se upravlja pomoću vizira koji nosi korisnik na zemlji. Letelica poleće vertikalno i može da ostane u vazduhu do 40 minuta, a konstruisana je za onesposobljavanje neprijateljskih dronova.

Kako sve to funkcioniše može se videti u snimku koji prikazuje kako dron uništava balon i avion na daljinsko upravljanje.

Savremeni dronovi postaju sve veća pretnja na bojnom polju, budući da se sve češće koriste za bacanje eksploziva na naprijateljske snage.