ULTIMATIVNI VODIČ ZA KUPOVINU RAČUNARA: Ne pitajte se KAKAV vam treba, već ZA ŠTA vam treba

Jedno od najčešćih pitanja koje kupci novog računara postavljaju je ‘koji bi računar trebalo da kupim’.

Kompjuter
Pixabay.com

S obzirom na to da je tržište zatrpano različitim modelima i brendovima uređaja, možda bi bolja solucija bila da pitate sebe ‘kakav računar mi zapravo treba’.

U ovom vodiču donosimo vam nekoliko bitnih stvari na koje treba da obratite pažnju pri izboru novog računara koji će biti savršeno prilagođen upravo vašim navikama.

Prvo pitanje na koje morate dati odgovor je za šta vam računar treba.


Visoke performanse

Računari visokih performansi napravljeni su za beskompromisno korisničko iskustvo i prilično su skupi. Načelno pravilo kod proizvođača koji proizvode ovakvu vrstu kompjutera je funkcionalnost i forma koje su mnogo važnije od postizanja prihvatljivije cene.

Uz ovakve računare dobićete najbolje što možete kupiti, ali pripremite se za visoku cenu. Evo na šta trebate obratiti pažnju ako kupujete jedan od ovih računara.

CPU: Core i7 procesor ili bolji
RAM: 16GB RAM-a ili više
Storage: 250GB SSD ili više

Veličina i težina prenosne verzije računara: Ako želite lakši ili tanji računar, platićete više, a za investirani novac ćete dobiti slabije performanse. Alternativa su malo veći i teži laptopi koji ne koštaju toliko puno, a neretko pod poklopcem imaju veću snagu.

Drugim rečima – elegancija košta.

Kompjuter
Pixabay.com

Srednje performanse

Ako želite solidne performanse, a niste spremni da potrošite mnogo novca, na raspolaganju vam je širok spektar personalnih kompjutera koje možete kupiti po ceni do 400 ili 500 evra. Ovi računari, iako nisu najjači na tržištu, imaju dovoljno snage za posao i igru i što je najbitnije – ne teraju potencijalnog vlasnika da se zadužuje do grla kako bi ih kupio.

CPU: Core i5 procesor
RAM: 8 do 16 GB RAM-a
Storage: 250GB SSD ili više

Niske performanse

Računari niskih performansi napravljeni su za ljude koji računare koriste jako retko ili za najjednostavnije zadatke poput slanja elektronske pošte, online kupovine i surfovanja.

Naravno, ovakvi računari mogu koristiti i zahtevniji korisnici, ali trebalo bi da vodite računa da će vam za neke aplikacije, odnosno njihovo pokretanje, trebati malo više strpljenja.

CPU: Core i3 procesor
RAM: 4-8 GB RAM-a
Storage: 120 do 250GB SSD ili više


SSD ili HDD?

Kakav god računar kupovali, sigurno ćete želeti da kupite onaj koji ima SSD disk. SSD će možda podići cenu vašeg budućeg računara, ali vodite računa da se radi o nečemu mnogo bržem od standardnog HDD-a, što znači da je učitavanje operativnog sistema i brojnih aplikacija daleko brže i elegantnije.

Ako nemate previše raspoloživog novca, uvek možete posegnuti za malim SSD-om za pokretanje operativnog sistema i velikim ‘klasičnim’ hard diskom za velike datoteke poput fotografija i videa.

Treća opcija je da kupite računar sa dovoljno velikim SSD-om i nakon toga nabavite eksterni disk na koji ćete pohranjivati sve ostale podatke.

Kompjuter
Freedigitalphotos.net/David Castillo Dominici

Procesor

Velika većina prenosnih i kućnih računara ima ugrađen procesor iz Intela. Ako krenemo da ih upoređujemo po snazi, na dnu lestvice imaćemo Core i3 – stvorenu za nezahtevne korisnike ili one koji ne raspolažu velikom količinom novca.

Druga, srednja klasa su Core i5 procesori. Core i7 su procesori visokih performansi koje često nalazimo u najjačim računarima.

Neki kompjuteri, doduše, imaju ugrađen procesor Core i9, ali kupci ove napredne klase jako dobro znaju šta kupuju i definitivno raspolažu većim budžetom.

Procesor utiče na brzinu učitavanja aplikacija, performanse u videoigrama i brzinu samog operativnog sistema.

Memorija

Kada kupujete računar naići ćete na trgovce i prijatelje koji će vam pričati o tome da je ponekad memorija važnija od procesora. Ovo je dobrim delom istina, pogotovo ako uzmemo u obzir da velika većina internet pretraživača koristi strahovito malo procesorske snage i da se skoro u celini oslanjaju na memoriju.

Koliko je onda memorije, odnosno RAM-a dovoljno? 8 GB je neki minimum za bilo koji sveobuhvatni računar, dok je 16 GB savršena količina za ugodno surfovanje i rad u nekoliko zahtevnijih aplikacija odjednom.