VAŽNO UPOZORENJE: Ako vidite ovu poruku na telefonu, znači da vas ŠEF PRATI

Telefon
Pixabay.com

Među raznim novostima koje će se naći na još neobjavljenoj verziji iOS-a 9.3, biće i mogućnost za korisnike da ih Ajfon upozori kada god ih njihovi poslodavci špijuniraju, piše The Independent.

 

Najnovija beta pokazuje malu poruku na telefonima kojima se upravlja pod Ejplovim programom za upis uređaja, koji omogućuje firmama da koriste i upravljaju velikim brojem telefona.

Ovim Ajfonom upravlja vaša organizacija – piše poruka na zaključanom ekranu.

Devojka se OBOGATILA PREKO NOĆI: ‘Novac je samo stizao, a ja sam postala ZAVISNA’

Informacije o upotrebi objašnjavaju kako IT deo kompanije može u svakome trenutku

pratiti i locirati uređaje kojima se upravlja preko ovog softvera.

Poruka ne znači da se taj konkretan uređaj baš tada prati, i ne mogu se promeniti postavke u vezi praćenja, već to može samo vlasnik uređaja, tj. kompanija.

Ali ipak pomaže pri podsećanju korisnika kako lične  informacije nisu sigurne u uređaju koji je u vlasništvu njihovog poslodavca.

SEKS, PREVARE, POTKRADANJA: Otkrivene najprljavije tajne stjuarda koje se putnicima neće dopasti

Ejpl trenutno vodi brojne bitke u vezi privatnosti, a najprominentnija je ona protiv FBI-a u Sjedinjenim Državama, gde se bori na sudu oko toga može li se prisiliti da otključa telefone. Najnovija verzija iOS-a ne deluje kao da je povezana s tim raspravama ali dolazi u vreme povećanog nadzora Ejplove sigurnosne politike.

Obaveštenje o praćenju nalazi se u beta verziji novog iOS-a, što znači da ga Ejpl može još ukloniti pre nego što puna verzija izađe u javnost.