Većina korisnika Fejsbuka ima ovu RUŽNU NAVIKU! Da li ste među njima?

Fejsbuk
Foter / English106 / photo on flickr

Društveni mediji sada su popularniji od televizije i predstavljaju glavni izvor informacija za mlade ljude. Uprkos ovom podatku, studija je pokazala da 6 od 10 korisnika ne čita sadržaj koji dele. Stručnjaci tvrde da ova bezumna podela raznih vesti oblikuje naše kolektivno političko mišljenje. 

 

Ovu studiju sproveli su stručnjaci s kolumbijskog i francuskog Nacionalnog instituta, a do rezultata su došli na temelju analize preko 2.8 miliona objava na Tviteru. Pokazalo se da čak 59 posto podeljenih objava nikada nije otvoreno, odnosno da su korisnici koji su podelili određene vesti učinili to bez da su pre toga kliknuli na link i pročitali šta zapravo dele.

– Ovo je tipično ponašanje modernog doba. Ljudi će pre podeliti vest nego je pročitati. Oni formiraju mišljenje na temelju kratkog uvoda bez da se potrude da saznaju više – objašnjava Arnaud Legut koji je radio na ovoj studiji. 

Studija je pokazala i kako ove vesti, koje zapravo niko ne čita, određuju koje će se teme proširiti društvenim mrežama, a koje neće. Kažu kako ovaj trend ima veći uticaj na oblikovanje političkog mišljenja među mladima nego što se do sada smatralo. 

Početkom ovog meseca The Science Post je objavio članak “Studija: 70 posto Facebook korisnika čita samo naslov članka pre nego komentarišu”. Korisnici koji su otvorili članak videli su da u njemu zapravo nema ni jedne rečenice. The Science Post je na ovaj način hteo da dokaže ovu tvrdnju, a u tome su i uspeli jer je preko 46.000 korisnika podelio nepostojeći članak…