Večito pitanje za sve gejmere: PES ili FIFA – koja fudbalska simulacija je bolja? (VIDEO)

Electronic Artsova FIFA i dalje vlada tržištem fudbalskih simulacija, ali Konami je Pro Evolution Soccerom sada zapretio toj situaciji ozbiljnije nego inače.

U doba legendarnog PES-a 6 upravo taj japanski serijal mnogi su nazivali kraljem fudbalskih simulacija, dok je FIFA, iako uvek dobro prodavana, u krugovima gejmera smatrana za nešto ”primitivniju” igru. 

Oni pravi mačo muškarci govorili su tada da je FIFA “za decu”. Vremenom se situacija potpuno izokrenula – Konami je svoju igru odveo u smeru koji se igračima nije svideo, a EA je poboljšanjem ‘gameplaya’ pogodio sve prave tačke igrača i učinio Fifu velikim uspehom. Toliko velikim da će čak Amerikance pretvoriti u ljubitelje fudbala.

Ipak, čini se da se situacija ponovo menja. EA je ove godine izbacio još jednu vrlo dobro Fifu, ali Konami je za svoj prvi pravi ‘next-gen’ PES napokon usložio igrivost tako da stvara onaj dobri stari PES osećaj koji vas drži pri ekranima do ranih jutarnjih sati.

Na računarima FIFA izgleda bolje od PES-a, odnosno grafički oduševljava, ali i dalje ima niz detalja koji frustriraju. Jedan od njih je i da skoro svaka utakmica bude produžena pet minuta, ali i promena u načinu upravljanja igračima u raznim modovima. Izgled igrača je odličan, kao i ponašanje lopte i nešto bolji golmani, no jako smešno izgledaju trenuci kad grafika popusti, a igrači se sudaraju sa nevidljivim zidovima. I naravno, uvek je u toj situaciji protivnički igrač pre na lopti. PES, sa druge strane, ima jako dobar ‘Become a legend’ mod, u kojem gradite karijeru svog igrača, pas igra je odlična, ali i sam fudbal, kao i taktika na koju možete više da utičete, piše 24sata.hr.