VELIKI DAN ZA APPLE: Predstavljen novi MacBook Pro

apple
apple.com

Na današnjem velikom događaju, čuveni tehnološki gigant predstavio je nove modele MacBook Pro računara.

Izvršni direktor kompanije Apple potvrdio je ono što se na osnovu glasina i nedavno procurelih fotografija već znalo – novi MacBook Pro dolazi sa OLED ekranom, smeštenim iznad tastature, na mestu na kojem su se do sada nalazili funkcionalni tasteri. Ekran, koji će služiti kao njihova zamena, takođe je osetljiv na dodir.

Touch Bar zasnovan je na Retina Display tehnologiji (engl. retina – mrežnjača oka), a podržava multitouch sa 10 prstiju. Ova vrsta ekana visoke rezolucije prvi put je predstavljena na iPhone 4 uređaju u junu 2010. godine. Reč je o tehnologiji ublažavanja oštrih ivica gusto zbijenih piksela, zahvaljujući čemu se znatno poboljšava kvalitet slike.

Uprkos padu prodaje iPhone pametnih telefona, rezultati poslovnog izveštaja koje je Apple objavio u utorak pokazali su rast od 500 odsto kada je reč o Apple Pay servisu. Otud i odluka da se na desnoj strani Touch Bara smesti Touch ID senzor za otisak prsta druge generacije. Podržava ga novi T1 čip, a korisnik će na uređaj moći da se uloguje jednim potezom. Sve Apple Pay transakcije biće autoizovane direktno s MacBook Pro uređaja, piše appleinsider.com. 

Što se tiče karakteristika samih uređaja, MacBook Pro računari dolaze sa 256 GB prostora za skladištenje podataka, Intelovim Skylake procesorom i Thunderbolt 3 priključcima koji su kompatibilni sa USB-C portom, što znači da će korisnici uređaj moći da priključe na bilo kojem mestu, uključujući i punjač.

Kupci će raspolaganju imati dve opcije – 13-inčni uređaj s 8GB RAM-a, i 15-inčni MacBook Pro s 16GB RAM-a. Nažalost, 13-inčni model neće sadržati Touch Bar.

 

O novom zasebnom 5K monitoru o kojima su kružile gasine u poslednjih nekoliko prethodnih meseci nije bilo reči, što znači da njegovo predstavljanje ostaje za drugu priliku. Takođe nisu spomenuti ni iMac, Mac Pro niti Mac Mini, a MacBook Air je, suprotno glasinama, još u opticaju. 

Inače, kompanija je ove nedelje proslavila 25-godišnjicu predstavljanja prvog Appleovog laptopa – PowerBooka.