Najnoviji hakerski napadi paralisali su svet i naveli programere širom sveta da intenzivno razmišljaju o svim mogućim načinima kako bi se korisnici zaštitili. Jedan računar je toliko efikasan pa u slučaju da ne može izbegne napad uništava sebe samog.

Orwl PC je zanimljiv mini računar koji obećava naprednu bezbednost i zaštitu. Osim različitih softverskih sigurnosnih opcija, ovaj računar može i da se “samouništi” ako neko fizički pokuša da ga hakuje.

Računar može da se konfiguriše sa Windows, Qubes OS i Ubuntu sistemom, nudi podršku protiv UEFI i DMA napada, kao i protiv USB-zasnovanih napada. 

Tu je specijalni “key fob” (mali sigurnosni hardverski uređaj s ugrađenom autentifikacijom koja se koristi za upravljanje i osiguranje pristupa mrežnim uslugama i podacima) sa NFC podrškom, koji verifikuje da li je korisnik autorizivan za pristup računaru.

Kada je key fob van dometa, računar automatski zaključava sve USB portove.

PC vrlo uspešno brani od fizičkog hakovanja na način da detektuje promene u električnim komponentama čak i kada je isključen. Ako primeti da neko planira fizički da hakuje uređaj, trajno briše enkripcijski ključ, što znači da haker ne može da pristupi podacima koji se na njemu nalaze. 

Sva ova zaštita i sigurnost imaju i svoju prilično paprenu cenu. Orwl PC će se na tržištu pojaviti sledeći mesec po ceni od 1.699 dolara za model sa Core m3 procesorom, dok će cena Core m7 modela biti 2.399 dolara. loading...