VLASNICI ANDROIDA NA METI HAKERA: Lažna poruka od banke donosi VELIKE PROBLEME

Smart telefone sa operativnim sistemom Android vreba još jedna prevara, a žrtve bi mogla da ostavi bez novca nakon jednog telefonskog poziva.

Android P
YouTube Printscreen

Malver koji je glavni krivac nosi ime BRATA i do danas je otkriven u aplikacijama koje su se, kao što to inače ide, zavukle u Google Play Store bez da ih je Gugl uspeo da ih prepozna. Poslednju verziju malvera otkrili su predstavnici bezbednosne kompanije Cleafy koji kažu da softver može da zaobiđe većinu modernih antivirusa.

Softver je nedavno otkriven u Italiji nakon što je do danas uglavnom bio detektovan na teritoriji Brazila. Stručnjaci upozoravaju da bi se, ako korisnici ne pripaze, mogao proširiti i na ostatak Evrope. Prevaru započinje SMS poruka u kojoj korisnikova banka šalje link na neku stranicu. Tekst primaoca pokušava da uveri da preuzme aplikaciju koja sprečava širenje spama i da će ih uskoro kontaktirati predstavnik banke.

Ako učitaju link, korisnici Androida će otići na stranicu napravljenu za krađu korisničkih podataka i odgovora na važna sigurnosna pitanja. Nakon što žrtva poseti stranicu, nazvaće ih lažni predstavnik banke koji će pokušati da ih nagovori da instaliraju malicioznu aplikaciju koja traži gomilu sumnjivih dozvola, nakon instalacije preuzima inficirani uređaj i snima šta se događa s ekranom, dobija pristup slikama kao i slanju i primanju poruka.

Problem sa apsolutnim pristupom mogućnost je korišćenja telefona za autorizaciju provere u dva stepena koje mnoge banke koristi za osiguravanje korisničkih računa.

Kako biti sigurniji?

Da biste se spasili od nemilog napada BRATA, uvek pazite na poruke koje dolaze od nepoznatih pošiljaoca i od vas traže da kliknete na link koji vam kasnije traži podatke o bankovnim računima, korisničkim računima i tako dalje.

Takođe izbegavajte poruke koje od vas žele da preuzimate aplikacije za koje do tad niste čuli. Sve što nije stopostotno službeno ima šansu da dolazi od prevaranta. Ako ni nakon ovih saveta niste sigurni da li ono što ste primili službena poruka ili ne, odite na službenu stranicu vaše banke, kontaktirajte ih i razgovarajte s njihovim agentom.