Kompanija "Apple" ima velike planove za ovu godinu, ali čini se da će morati da počisti nered oko pojedinih modela pametnih telefona koje već neko vreme prodaje.

 

Naime, stručnjaci sa web stranice Motherboard pomno su prekopali interne Eplove dokumente koji su u javnost isplivali tokom parnice pokrenute zbog problema sa ekranom Ajfona (poznatijih kao Touch Disease) do kojih dolazi zbog savijanja Eplovog smartfona. Uspeli su iskopati kako je ova kompanija znala da njihovi pametni telefoni imaju ozbiljan strukturalni propust.

Testovi provedeni u Eplu pokazali su kako su Ajfon 6 i 6 Plus višestruko skloniji savijanju nego što je to bio slučaj s njihovim prethodnicima.

Tačnije, Ajfon je bio 3,3 puta, a veći 6 Plus čak 7,2 puta skloniji savijanju nego Ajfon 5S. Oko tog propusta nastao je tzv. Bendgate jer su se Ajfon 6 i 6 Plus savijali pod pritiskom boravka u džepu pantalona.

U Eplu su odbijali da priznaju postojanje problema, tvrdeći kako su slučajevi savijanja veoma retki. Čak su i bili pozvali i novinare odabranih medija na upoznavanje sa postupcima testiranja Ajfona.

Prema Eplovim internim dokumentima oni su bili svesni problema i pokušali tajno ojačati sve modele proizvedene posle maja 2016. godine. Prebacili su se na kućišta od otpornijeg aluminijuma (serija 7000) za modele Ajfon 6S i 6S Plus, tvrdeći kako to nije imalo nikakve veze s Bendgateom.

Posledice bi mogle biti ozbiljne. Dosad je prodato više od deset miliona Ajfona 6 i 6 Plus, a ti su modeli još uvek u prodaji.loading...