Nokia je na ovogodišnjem MWC najavila da će njene telefone "šest", "pet" i "tri" pokretati "čista" verzija Androida ili verzija koja je najpribližnija Vanilla verziji, koju priželjkuje većina korisnika ovog operativnog sistema.

 

Štaviše, Nokia je najavila da će njeni telefoni po kratkom postupku dobijati ažuriranje sistema. Izgleda da je kompanija ušla u neka strateška partnerstva sa Google-om i Foxconn-om.

Većina pametnih telefona na tržištu nema operativni sistem kakav bi trebalo da ima. Kupci imaju pravo da zahtevaju poslednju verziju operativnog sistema i mi ćemo je nuditi zajedno sa zakrpama, čim je Google učini dostupnom – rekao je potpredsednik kompanije za Bliski istok i Severnu Afriku Per Ekman.

U teoriji, to zvuči dobro, ali je stavljanje “čistog” Androida u pametni telefon nešto što ni Google više ne radi. Naime, prvi put Google je Android prilagodio sopstvenom telefonu i stvoren je Pixel, koji nudi neke opcije kakve nisu bile dostupne na Nexus uređajima.

S druge strane, primarni partner Google-a, Samsung, polako okreće leđa Androidu. Ta južnokorejska kompanija predstavila je Bixby, konkurenciju Google Assistant-u, što znači da bi uskoro mogla da se pretvori u njenog takmaca na tržištu.

Možda će saradnja sa voljenim brendom biti od interesa Google-u.

U svakom slučaju, ispred HMD Global je veliki izazov jer će njihovi telefoni izaći na 120 tržišta sveta krajem maja ili početkom juna.