WINDOWS 11 DONOSI VELIKU PROMENU: “Ekran smrti” više neće biti plav

Čuveni Plavi ekran smrti (BSOD – Blue Screen of Death) doživeće promenu u "crni ekran smrti" u novoj verziji Microsoftovog operativnog sistema – Windows 11.

printscreen

Ažuriranje još nije stupilo na snagu, ali će se koristiti u potpuno funkcionalnoj verziji operativnog sistema Windows 11.

Ovo je najradikalnija BSOD promena od uvođenja tužnog smajlića u operativnom sistemu Windows 8 2012. godine i QR kodova 2016. godine.

Prvi put predstavljen u operativnom sistemu Windows 3.0, Blue Screen of Death pomogao je IT profesionalcima i timovima za podršku da dijagnostifikuju greške u hardveru i memoriji.

BSOD se obično pojavljuje u slučaju kritične greške, uključujući OS kernel, i sadrži podatke koji pomažu sistemskim administratorima da shvate kakav je problem prouzrokovao smetnje.

Iako će kompanija u Windows 11 sistemu koristiti “crni ekran smrti”, ostalo bi trebalo sve ostati kako je i u sistemu Windows 10, uključujući tužni smajli, QR kôd i druge informacije – korisnici umesto toga neće morati da menjanju ni drugu skraćenicu BSOD (Blue – Black).

Poznato je da je u novoj verziji operativnog sistema Windows dizajniranoj za pregled “ekran smrti” zelen.

Ovo je opcija koju Microsoft koristi u sklopovima za članove programa Windows Insider od 2016. godine – ili beta korisnike jednostavnijim rečnikom.