ZA SVE SAJBER BUNTOVNIKE: Da li ćemo GORETI U PAKLU ako jednostavno “IŠČUPAMO” USB iz računara?

USB
Dnevno.rs/kolaž

Urbana legenda kaže da, ako izvučete USB fleš disk ili bilo koji uređaj iz USB porta, pakao će se stvoriti na Zemlji, čudovišta će izaći iz vašeg računara i pokoriti svet, a čovečanstvo (bar ono što od njega ostane) - mrzeće vas zauvek!

 

Da li činite štetu time što ćete jednostavno “iščupati” fleš iz računara, bez da prethodno kliknete na “Safely Remove Hardware and Eject Media”?

Nekada davno operativni sistemi tretirali su diskove kao nešto čije se stanje ne može u trenutku promeniti. Kada se fajlovi očitavaju ili pišu (kopiraju), operativni sistem je očekivao da disk jednostavno bude tu, a ne da iznenada nestane. Ako je fajl otvoren, program koji čita taj fajl očekuje da može ponovo da učita taj isti fajl i da nastavi da ga očitava. Međutim, ako disk nestane u nekom trenutku, fajlovi bi bili zauvek izgubljeni.

Tada, u ta davna vremena, postojali su i procesi povezivanja medijuma za skladištenje podataka (“Mount” i “Unmount”), bez kojih niste mogli da pristupite podacima sa medijuma.

Onda su se pojavili moderni USB fleš diskovi kojima se pristupa čim se “utaknu” u računar. Međutim, isto tako možete da odlučite da ga iščupate kad godvam je volja i da tako dođe do gubljenja podataka, rušenja programa… Klikom na “Safe Removal” korisnici su pripremali računar na to da će disk biti izvađen i da svi procesi treba da se završe i obustave.

Danas, kada smo iz dana u dan okruženi sve modernijim tehnologijama, sve manje ljudi ima naviku da se posveti “bezbednom isključivanju fleš drajva”, pa ga “nemilosrdno” čupaju iz računara.

Ako fleš drajv ima LED diodu pogledajte da li trepće jer onda ne bi trebalo da ga vadite, pošto to označava da je u toku neki proces. Kad se dioda ugasi ili prestane da trepće, možete slobodno da izvadite disk i bez čuvene procedure jer to znači da više nema komunikacije sa računarom.

Što reče neko – život je prekratak da bismo bezbedno isključivali fleš.

Ipak, bezbedno isključivanje podrazumeva neke bitne pozadinske procese i zaista je jedini bezbedni način da izvučete disk iz računara. Verovatno vam u većini slučajeva nije potreban, ali dobra je navika jer je bolje i produžiti proces za par sekundi nego ostati bez podataka.

U svakom slučaju, ne brinite, u paklu nećete goreti. Bar ne zbog USB-a! 😉