Ipak, napraviti sistem koji može da prepoznaje identitet ljudi koji se kreću po kući je malo složeniji problem. Novi sistemi mogu da lociraju ljude mereći refleksiju Wi-Fi signala od njihovih tela. Neki sistemi mogu čak i da prepoznaju ljude, ukoliko uvek sa sobom nose mobilne telefone.

Međutim, stručnjaci sa prestižnog Tehnološkog instituta u Masačusetsu napravili su automatizovanu pametnu kuću, koja može da identifikuje ljude čak i kada sa sobom ne nose mobilni telefon. Njihov sistem, koji su nazvali Duet, a koji se instalira na zid, koristi refleksije Wi-Fi signala kako bi ih locirao. Takođe, koristi i algoritme koji pomoću obližnjih mobilnih uređaja predviđaju identitet osobe, u zavisnosti od toga ko je poslednji koristio uređaj – sistem pamti kako ko koristi uređaj i na osnovu toga predviđa koja osoba je u pitanju.

Štaviše, ovaj sistem koristi i logiku da utvrdi ko je ko, čak i kada nema signala, a to uglavnom radi pomoću sistema eliminacije. Dakle, ako se u kući nalazi dvoje ljudi, a na osnovu korišćenja telefona utvrdi koja osoba je jedna od njih, sistemom eliminacije će utvrditi i ko je druga osoba.

I ispostavilo se da ovaj sistem prilično tačno može da zaključi ko je ko – u eksperimentima je pogodio, i to tačnošću od 94 odsto.

Duet sistem potencijalno bi mogao da prepozna i provalnike i spreči ih da uđu u kuću, ali ono što je možda najkorisnije od svega je to što, analizirajući ponašanje osobe i podatke sa aplikacija za zdravlje, sistem može da prepozna kada neko pati od depresije.

S obzirom na to koliko je depresija danas učestala, ovo je veliki korak napred koji bi mogao da pomogne u tome da se depresija što ranije prepozna.

Osoba koja pati od depresije može, recimo, da se kreće manje ili više, u zavisnosti od toga kako se tog dana oseća. Prikupljanje takvih informacija može da bude korisno za praćenje stanja i lečenje.

Naučnici ističu da bi se njihov sistem koristio samo uz eksplicitan pristanak osobe koja bi odobrila da ga ovaj sistem identifikuje i prati.loading...