ZADOVOLJILI I FBI STANDARDE: Napravljen SENZOR ZA SMARTFON koji će moći da meri pritisak i temperaturu!

Grupa stručnjaka iz Južne Koreje objavila je da je razvila prozirni senzor otiska prsta za mobilne telefone koji mogu da mere i pritisak i temperaturu.

smartfon
pixabay

Senzori otiska prsta veoma su popularan način za biometrijsko prepoznavanje korisnika na mobilnim telefonima i laptopovima.

Međutim, pojavom trenda mobilnih telefona kojima se ekran proteže od ivice do ivice, s prednje strane uređaja ostalo je malo ili nimalo prostora u koji bi se takvi senzori mogli smestiti, pa su neki, poput Epla, odlučili da napuste ovu tehnologiju.

Drugi, pak, senzore smeštaju na poleđinu ili bočne strane uređaja ili istražuju mogućnost njihove nevidljive integracije u same ekrane.

Ova poslednja tehnologija posebno je zanimljiva, a pogotovo ako bi u budućnosti mogla da se kombinuje sa otkrićem južnokorejskih naučnika koje je nedavno objavljeno u časopisu Nature.

Oni su osmislili čitač otisaka prstiju koji je fleksibilan i proziran, a osim što može da očita papilarne linije s kože u stanju je istovremeno da registruje kako pritisak na njega tako i temperaturu prislonjenog prsta.

S ovim novim mogućnostima senzori postaju daleko sigurniji, jer teže mogu da se “prevare” raznim metodama kopiranja otisaka.

Tehnologija je testirana i, kako kažu njeni tvorci, kvalitetom čitanja otisaka i rezolucijom zadovoljava standarde koje je postavio FBI.

Isto tako u opisu nove vrste senzora ističe se njegova izvrsna otpornost na savijanje, te mogućnost neprimetne ugradnje unutar i ili ispod ekrana mobilnog telefona.