ZBOG LEPE FOTOGRAFIJE OTIŠLI U SMRT: Vlasti strogim zabranama prekidaju tragični niz

Da bi se tragični niz zaustavio stručnjaci savetuju da predeli gde se pravi najveći broj selfija postanu područja u kojima je to zabranjeno.

Selfi
Instagram/angela_nikolau

I dok se čini da je zaluđenost selfijima, nastala u razdoblju rasta popularnosti društvenih medija uglavnom bezazlena razbibriga, američki naučnici raspolažu podacima po kojima ovaj fenomen još uvek ima fatalne posledice, naročito među mladima. 

Između 2011. i 2017. godine, 259 osoba smrtno je stradalo pokušavajući da snimi impresivni selfi u nekoj ekstremnoj situaciji, podaci su istraživača najveće svetske bibliografske medicinske baze podataka u SAD.

Većinom se to događalo na opasnim lokacijama, na primer na visokim zgradama, na planinama ili na ivici puta. Utapanje, automobilske nesreće ili padovi sa visokih zgrada najčešće su posledice.

Rezultati variraju zavisno od regiona i sredstva, kažu američki istraživači. Polovina svih smrtnih ishoda kao posljedice nastojanja da se napravi dobar selfi zabeležena je u Indiji. U Americi je najviše onih koji su stradali pozirajući sa vatrenim oružjem.

Prosečna životna dob smrtno stradalih je 22 godine, a u 80 odsto slučajeva reč je o muškarcima.

Američki istraživači kažu da su navedeni brojevi verojatno nepotpuni s obzirom na to da je reč o novom fenomenu pa se podaci o ovakvim smrtnim slučajevima i ne evidentiraju.

Da bi se seriji tragedija stalo na kraj stručnjaci savetuju jasno označavanje područja na kojima se najčešće prave selfiji kao “zone zabrane selfija”. To bi ljude verojatno podstaklo na oprez.

U Bombaju je dosad obeleženo 16 takvih zona, a slične mere preduzela je Rusija i Indonezija.