Opčinjeni svetlošću mobilnih telefona, pešaci dovode svoju bezbednost u pitanje naročito na raskrsnicama. Zbog toga je jedan holandski grad odlučio da uvede neobičnu svetlosnu signalizaciju, kao upozorenje onima koji sve vreme gledaju u ekran pa i ne vode računa kuda idu.

Holandski grad Bodegraven, instalirao je svetlosne snopove za sve koji zbog preteranog korišćenja mobilnih telefona koračaju oborenog pogleda. Odsjaj vodoravnog svetla pomaže i vozačima da na vreme uoče nesmotrene pešake.

Ovo rešenje jeste delo lokalne saobraćajne kompanije a zaposleni se nadaju da će dobiti široku primenu u čitavoj zemlji ali i u celom svetu.

– Upotreba smartfona za pešake i bicikliste predstavlja veliku opasnost. Najveće probleme imaju vozači tramvaja koji su prinuđeni da naglo koče kada im nesmotreni pešak izleti na šine – kaže jedan od predstavnika kompanije HIG Traffic Systems .

Mnogi pozdravljaju ovo nesvakidašnje rešenje, ali postoji bojazan da se na taj način neće skrenuti pažnja o opasnom uticaju korišćenja mobilnih telefona u javnom saobraćaju.

– Mi ne želimo da ljudi gledaju u ekran dok prelaze ulicu. Svakako bi bilo važno da građani dobro pogledaju oko sebe pre nego što zakorače na pešački prelaz – navode zaposleni.