ZBOG TELEFONA ZAVRŠIO U ZATVORU: Student traži VRTOGLAVU ODŠTETU od Epla

Student iz Njujorka Usman Bah (18) tuži Apple za jednu milijardu dolara tvrdeći da ga je softver za prepoznavanje lica te tehnološke kompanije pogrešno identifikovao i povezao sa nizom krađa u Apple-ovim prodavnicama, ni manje ni više nego u četiri različita slučaja provale.

Apple
Pixabay.com

Bah je u tužbi naveo da je posljednji put uhapšen u novembru prošle godine u svom domu u Njujorku i optužen za krađu u Apple-ovoj prodavnici, a da je nalog za hapšenje uključivao fotografiju osobe koja uopšte nije ličila na njega, prenosi “Blumberg”.

Nakon pregledanja snimaka nadzornih kamera iz te prodavnice, detektivi njujorške policijske stanice su ipak zaključili da u pritvoru imaju pogrešnu osobu.

Problem bi, kako su rekli, mogao da bude u Apple-ovom bezbednosnom sistemu koji za slučajeve provala u njihovim radnjama koristi softver za prepoznavanje lica koji je, kako se pretpostavlja, drugu osobu povezao sa imenom Usmana Baha.

Bah je u tužbi naveo da je prije toga zbog Apple-ovog “face recognition” programa bio hapšen još tri puta, i to u Bostonu, Nju Džersiju i Delaveru, zbog čega je trpeo veliki stres i poteškoće jer je morao da se brani od nekoliko lažnih optužbi.

Od suda u Bostonu je, na primer, dobio poziv u junu 2018. godine u kojem su ga teretili za provalu u Apple-ovoj prodavnici u tom gradu na dan kada je sa drugovima iz razreda bio na proslavi maturske večeri na Menhetnu. Tamo je, navodno, ukrao robu vrednu 1.200 dolara.

Ostaje da se vidi ishod Bahove tužbe na sudu.