ŽELITE DA VAM ODGOVORE NA E-MAIL? Završite ga OVIM rečima i primalac će vam se uskoro javiti!

internet
Pixabay.com

Završetak e-mail poruke utiče na to hoće li vam čovek kojem pišete odgovoriti, pokazala je analiza Boomeranga, aplikacije za e-mailove.

 

Najbolji način za završetak e-maila je zahvalnost, a najdelotvorniji završni izraz je: “Unapred zahvalan”, pokazuje analiza.

Za potrebe studije, u Boomerangu su pregledali završetke više od 350.000 e-mailova u kojima su ljudi tražili pomoć ili savet, nadajući se odgovoru. Izdvojili su osam završnica koje su se pojavile više od 1000 puta i izračunali procenat odgovaranja na e-mailove sa svakim od tih završetaka.

Poruke sa završetkom “Unapred zahvalan” dobile su 65,7 posto odgovora. Na poruke koje na kraju imaju “Lep pozdrav” odgovoreno je u 53,9 posto slučajeva, a na one koje završavaju sa “Sve najbolje” u 51,2 posto slučajeva. U proseku je odgovoreno na 47,5 posto, pokazala je analiza Boomeranga, u kojoj je citirano i istraživanje iz 2010. objavljeno u časopisu Journal of Personality and Social Psychology.

Njime je utvrđeno da je dvostruko verovatnije da ćete dobiti odgovor na elektronsku poštu kojom tražite povratne informacije ako u poruku uključite izraz zahvalnosti. A Vil Švalbe, stručnjak za poslovnu komunikologiju i bonton, smatra da je “Sve najbolje” najprikladniji pozdrav kojim možete završiti poruku.

Izrazi kojima želite nekom dobro kao što su ‘Sve najbolje’ i ‘Svako dobro’ su među najsigurnijim mogućim izborima za završetak poruke jer nisu štetni, a gotovo su univerzalno prikladni. U redu je napisati ‘Hvala’ ako izražavate zahvalnost za uslugu koju vam je neko napravio, ali loše ako predstavlja naredbu prerušenu u preuranjenu zahvalnost kojom želite obavezati nekog da vam odgovori – objašnjava Švalbe.

Ali, slanje e-maila bez pozdrava smatra se nepristojnim i ne preporučuje se u poslovnom svetu. Pozdrav treba da bude u skladu s tonom cele poruke. Za neutralan formalni završetak jednostavno napišite “S poštovanjem”. I izraz “Pozdrav” daje poruci profesionalan, neutralan ton, ali želite li da zvuči toplije, napišite “lep” ili “srdačan pozdrav”. Nakon pozdrava, ne zaboravite se potpisati punim imenom i prezimenom.

Izrazi za kraj:

– Poruke koje završavaju s “Hvala vam” dobijaju 57,9 posto odgovora.
– Na poruke s izrazom “Živeli” odgovara se u 54,4 posto slučajeva.
– Na “Srdačan pozdrav” odgovara se u 52,9 posto slučajeva.loading...