Znate li zašto se DUGME SA BROJEM 5 NA DALJINSKOM razlikuje od ostalih?

Daljinski upravljač
Pixabay.com

Jeste li primetili da i dugme na broju 5 na daljinskom upravljaču i bežičnom telefonu ima male tačkice i izbočine, koje možete osetiti na dodir?

 

Već smo vam rekli zašto tipke F i J na tastraturi imaju crtice. Verovatno ste primetili da i dugme s brojem 5 na daljinskom ili na bežičnom telefonu takođe ima tačkice.

One su tu iz istog razloga, kao i one na tastaturi. Osmišljene su da služe kao taktilni orijentir, kako bi se, bez gledanja u daljinski, mogli menjati kanali. Pomaže, naime,  da se lociraju i ostale tipke, bez gledanja u uređaj.

Imate Gmail? Onda će vas NOVE OPCIJE OBRADOVATI

Proizvođači su ovim izbočinama na broju 5 najpre mislili na slabovidne osobe kojima “petica” najviše koristi, budući da pomoću nje mogu odrediti gde se nalaze ostale tipke na daljinskom upravljaču pa tako bez tuđe pomoći mogu da menjaju televizijske programe.

Skrivenu ‘REPEAT’ opciju na Jutjubu znaju samo najiskusniji

Izbočine na tipki 5 koriste i osobama neoštećenog vida: na taj način daljinski upravljač i tipkovnicu mogu koristiti i da ne gledaju u njih i ne moraju, kada je o daljinskom reč, skidati pogled s televizije. A praktično je i kada televiziju gledate u mraku.