IZBEGAVAJTE OVU GREŠKU: Evo zbog čega NE TREBA puniti telefon u kolima

U pojedinim slučajevima moguća su oštećenja.

Pixabay.com

U trenucima kada smo daleko od kuće ili posla, a baterija je na izmaku, najčešće se okrećemo mobilnim punjačima, a neretko i onima u automobilu.

Postoji nekoliko stvari na koje bi trebalo da obratimo pažnju kada koristimo mobilno punjenje, a posebno iPhone modela u kolima.

Stručnjaci portala LaptopUnboxed tvrde da punjenje mobilnim punjačem, koji se koristi u automobilu (i ima ulaz za upaljač), nije dobro iz nekoliko razloga.

Pre svega, povoljni punjači koji ima najveći broj korisnika, i svuda se prodaju, nemaju dovoljno sofisticiranu opremu.

Takvi punjači ne garantuju jednak nivo isporučene struje i peglanje drugih “neravnina” tokom prenosa energije od upaljača do telefona.

Ovo u pojedinim slučajevima može da dovede do oštećenja – matične ploče, konektora punjača, baterije, pa i da izazove pregrevanje telefona.

Posebno su osetljivi iPhone telefoni na punjenje u četvorotočkašima.

Ukoliko punjač, povezan kroz upaljač, ne isporučuje dovoljno struje i to može negativno da utiče na različite načine.

Ovo je često slučaj s USB utičnicama u kolima, koje nemaju dovoljno energije da dopreme do telefona, kako bi se napunio na adekvatan način.

Rešenje je kupovina sertifikovanog i originalnog punjača proizvođača telefona, izrađenog posebno za automobil. Na taj način, rešiće se najveći broj problema, ali stručnjaci i tada savetuju upotrebu samo u najvećoj nuždi.